Brouwer AB InBev zet met duurzaam krediet een nieuw record

Brouwer AB InBev heeft bij een consortium van zesentwintig banken en aanverwante instellingen een duurzaam krediet voor een bedrag van 10,1 miljard dollar afgesloten. Aan de kredietlijn zijn een aantal duurzame doelstellingen verbonden. Dat heeft het bedrijf gemeld.

De bierproducent sluit met de overeenkomst de grootste duurzame kredietlijn die ooit door een beursgenoteerde onderneming is opgenomen.

Korting

Het krediet is gekoppeld aan vier vereisten. AB InBev verbindt zich door de overeenkomst om de waterefficiëntie in zijn brouwerijen over de hele wereld te blijven verbeteren. Daarnaast moet de brouwer voor zijn plastic-verpakkingen meer beroep doen op recyclage.

Verder moet de bierproducent ernaar streven om zijn energie met duurzame bronnen te genereren. Een duurzaamheid van 100 procent is daarbij de uiteindelijke bedoeling. Tevens is het bedrijf verplicht om de uitstoot van broeikasgassen met minstens 25 procent te verminderen. Indien AB InBev de aangegane duurzame doelstellingen kan realiseren, kan het concern bij de aflossing van het krediet op een gunstiger rente rekenen.

‘Ons bedrijf is nauw verbonden met de natuurlijke omgeving,’ verduidelijkt Fernando Tennenbaum, financieel directeur van AB Inbev, in een toelichting op het initiatief. ‘Het is voor het concern absoluut noodzakelijk zijn leiderschap bij de aanpak van de toenemende bedreiging van de klimaatverandering te blijven versterken. Dat is belangrijk voor de onderneming, maar ook voor de samenleving.’

AB InBev breekt met de nieuwe overeenkomst het record dat het olieconcern Royal Dutch Shell bijna anderhalf jaar geleden had laten optekenen. Shell maakte toen een duurzaam krediet van 10 miljard dollar bekend. De nieuwe overeenkomst maakt de Belgische brouwer ook de grootste gebruiker van duurzame kredieten, een categorie die vier jaar geleden amper bestond.

Prada

De nieuwe overeenkomst van AB InBev verdubbelt bijna het wereldwijde volume dat duurzame kredieten sinds begin dit jaar al hebben laten optekenen. Tot nu was immers een bedrag geteld van 12 miljard dollar, dat op zich al 71 procent hoger lag dan dezelfde periode vorig jaar. Onder meer het modehuis Prada maakte eerder dit jaar al een krediet bekend waarbij de aflossing gekoppeld was aan recyclage en de opwekking van eigen energie.

Volgens het meest recente jaarverslag van AB InBev was het waterverbruik van het concern twee jaar geleden met 9,39 procent verminderd tegenover twee jaar voordien. De uitstoot van broeikasgassen zou over eenzelfde periode met 6,9 procent zijn afgenomen. Tevens werd aangegeven dat 61 procent van de gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig was.

De nieuwe kredietfaciliteit heeft een looptijd van vijf jaar en kan met twee jaar worden verlengd. Het is niet de eerste keer dan AB InBev zich met recordkredieten laat opvallen. Vijf jaar geleden was het concern ook al verantwoordelijk voor de lancering van grootste bedrijfsobligatie – ter waarde van 13,25 miljard euro – uit de Europese geschiedenis. Die middelen werden gebruikt om de aankoop van de Zuid-Afrikaanse bouwgroep SABMiller te financieren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20