Top Deutsche Bank voortaan vergoed op basis van duurzaamheidsdoelen

Ook Deutsche Bank zal in de toekomst de vergoeding van zijn topkaders koppelen aan duurzame doelstellingen. Dat blijkt volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung uit een nota die door Christian Sewing, topman van de Duitse bank, was verspreid. Het nieuwe beleid zal volgens de nota vanaf volgend jaar worden toegepast.

Er zal volgens Sewing worden bekeken op welke manier de kredietverstrekking en andere financiële instrumenten van de bank overeenkomen met de normen die Deutsche Bank op het gebied van ecologisch en sociaal handelen en verantwoord ondernemen heeft gesteld.

Comité

Daarnaast wil Deutsche Bank dat al zijn gebouwen tegen het midden van dit decennium met hernieuwbare energie zullen worden bevoorraad. Tegen die deadline moet de jaarlijkse investeringsportefuille van de financiële groep minstens 200 miljard euro aan duurzame projecten omvatten. Dit jaar wordt gestart met een basis van meer dan 20 miljard euro.

Sewing kondigde ook aan dat binnen het bedrijf een comité zal worden opgericht om over het duurzame karakter van het vooropgestelde beleid te waken. ‘Dat comité zal door Sewing persoonlijk worden geleid,’ merkt de Frankfurter Allgemeine Zeitung op.

Deutsche Bank volgt met het initiatief het voorbeeld van sectorgenoten als HSBC Holdings, BNP Paribas en UniCredit, die eerder al uiteenlopende modellen hebben geïntroduceerd om hun activiteiten een meer duurzaam te geven.

Investeerders

Daarmee spelen de financiële groepen in op ambities die inmiddels bij vele investeerders kunnen worden vastgesteld. Daarbij kan immers een steeds grotere interesse in duurzame projecten worden vastgesteld. Het politieke beleid verwacht bovendien dat de bankwereld een belangrijke rol opneemt in de omzet naar een uitstootarme economie.

‘Deutsche Bank heeft de ambitie om in de financiële sector uit te groeien tot een leider in duurzaamheid,’ merkt Christian Sewing op. ‘De instelling wil een wezenlijke bijdrage leveren tot een gezonde, sociaal inclusieve en goed geleide wereld.’

De Duitse financiële groep maakte niet bekend in welke mate de verloning van haar topkaders aan duurzame doelstellingen zou worden gekoppeld. BNP Paribas maakte eerder bekend dat ongeveer 20 procent van het variabele loon door de invulling van deze vereisten zou worden bepaald.

Meer