Institutionele klanten halen 1 miljard dollar per dag weg bij Deutsche Bank

Renaissance Technologies (Ren Tec), één van ’s werelds best presterende hefboomfondsen, begon 2 weken geleden al zijn cash bij Deutsche Bank weg te halen. Dat gebeurde dagen vooraleer de bank zijn meest recente en ingrijpende herstructureringsplan kenbaar maakte. Twee weken later lijken vele klanten Ren Tec te volgen. Volgens het persagentschap Bloomberg is er sprake van een institutionele ‘bank run’, waarbij dagelijks 1 miljard dollar bij de bank wordt weggehaald door klanten. Het gaat meestal om hefboomfondsen, melden insiders.

Om het bloeden te stoppen bekijkt Deutsche of het 200 miljard euro in geld dat gelinkt is aan hefboomfondsen alsnog kan transfereren naar de Franse bank BNP Paribas. Honderden medewerkers van Deutsche’s prime brokerage -divisie en de daaraan verbonden technologie zouden mee de overstap maken, meldden beide banken op 7 juli in een gemeenschappelijk persbericht.

Een afdeling prime brokerage werkt voornamelijk met hefboomfondsen. Dat gebeurt door het ter beschikking stellen van geld en effecten (aandelen, obligaties, opties en termijncontracten). Daarnaast handelt de bank ook hun koop- en verkoopopdrachten af.

Het feit dat op dagbasis 1 miljard dollar aan fondsen bij de Deutsche Bank worden weggehaald, maken de onderhandelingen tussen Frankfurt en Parijs zeker niet eenvoudiger, aldus Bloomberg. Klanten kiezen doorgaans liever zelf aan wie ze hun geld toevertrouwen. Einddoel van de onderhandelingen blijft voor BNP wel om het gros van de resterende klanten en hun fondsen over te nemen. Het zou gaan om in totaal nog iets minder dan 200 miljard dollar.

De bedragen die hefboomfondsen bij Deutsche aanhielden zijn sinds begin dit jaar gestaag gedaald. Vooral eens geruchten over een herstructurering van de zakenbankdivisie begonnen te manifesteren. Maar die transfers lagen een pak lager dan 1 miljard dollar per dag.  Wat er gebeurt indien deze institutionele ‘bank run’ zich verderzet zal pas de volgende dagen duidelijk worden.

Deutsche Bank en de enge gelijkenis met Lehman Brothers

De noodlijdende Deutsche Bank kondigde eerder deze maand aan dat het 18.000 van zijn 91.500 werknemers gaat ontslaan en 74 miljard aan dubieuze leningen gaat transfereren naar een zogenaamde ‘bad bank’. De bank zit al jaren in de problemen. Dat het bedrijf sinds 2012 vijf verschillende CEO’s heeft versleten zegt genoeg. Deutsche Bank liet zich de voorbije jaren naast de teleurstellende financiële prestaties voornamelijk opmerken door de veelvuldige boetes die het aangesmeerd kreeg en de vele schandalen bij dewelke ze betrokken was…

De koers van het aandeel Deutsche Bank is het voorbije decennium dan ook gezakt van 90 naar 7 euro. Konden andere banken zich redelijk herstellen na de financiële crisis van 2008, dan is dat bij Deutsche nooit gelukt. Onderstaande grafiek toont ook de enge gelijkenis in het koersverloop tussen Deutsche Bank en de Lehman Brothers Bank aan. Deze laatste bank ging in september 2008 ten onder. Ze tekende daarmee voor de start van de ‘Grote Recessie’, waarvan banken en bankiers al snel het gezicht werden.

 

Meer