Britten probeerden vorig jaar in grote aantallen naar platteland en kustregio’s uit te wijken

Tijdens de coronacrisis hebben in het Verenigd Koninkrijk veel gezinnen blijk gegeven naar het platteland of kustgebieden te willen uitwijken. Dat blijkt uit een rapport van de Britse vastgoedwebsite Rightmove, gebaseerd op de zoekopdrachten naar woningen die te koop of te huur waren gesteld.

Rightmove moest daarbij vaststellen dat de tien populairste locaties zonder een uitzondering op het platteland of aan zee lagen.

Wales

“Vorig jaar was duidelijk een periode dat een grote groep Britse stedelingen plannen maakten of op zijn minst dagdroomden over een verhuis naar een meer afgelegen locatie”, merken woordvoerders van Rightmove op.

“Tussen de populairste bestemmingen konden onder meer een klein Schots eiland, het eiland Man en afgelegen dorpen in Cumbria worden aangetroffen. De coronapandemie heeft veel Britten ertoe aangezet om hun huizen in de stad te verlaten en te verhuizen naar een locatie met meer open ruimte of een gunstiger omgeving voor thuiswerk.”

De lijst van Rightmove werd aangevoerd door Rhos-on-Sea, een kleine badplaats in het noorden van Wales in de buurt van Colwyn Bay.

Rhos-on-Sea, gelegen tussen Llandudno en Colwyn Bay, is ook bij dagtoeristen bijzonder populair. Het aantal zoekopdrachten naar een woning in het dorp, dat minder dan achtduizend inwoners telt, liep tegenover twee jaar geleden met 858 procent op. 

Londen

Op de tweede plaats stond de badplaats Hove, ten westen van Brighton, gevolgd door Chadlington in Oxfordshire. De top vijf werd bestond verder uit door Breage in Cornwall en het eiland Man, dat aan zijn residenten een gunstig belastingregime en een laag misdaadcijfer kan aanbieden.

In tegenstelling tot andere Britse offshore jurisdicties, kent het eiland Man ook geen limiet voor de aankoop of huur van onroerend goed. In de top tien zijn verder ook nog Frizington (Cumbria), Huntly (Aberdeenshire), Millport (Great Cumbrae), Thorpeness (Suffolk) en Allonby (Cumbria) terug te vinden.

Wanneer gekeken wordt naar de grotere regio’s – die traditioneel door Londen worden aangevoerd – moest dit keer worden vastgesteld dat Cornwall gedurende grote delen van het jaar de grootste populariteit opeiste. De laatste drie maanden kon Londen echter opnieuw de eerste plaats bemachtigen.

“Dit fenomeen suggereert dat vele potentiële huizenkopers naarmate de lockdowns werden opgeheven en allerlei beperkingen werden versoepeld, bij hun zoektocht opnieuw vaker met praktische overwegingen rekening begonnen te houden.”

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.