Zeven op de tien Belgen wonen in eigen woning

Welgeteld 71,1 procent van de Belgische bevolking woont in een woning waar zijzelf of gezinsleden de eigenaar van zijn.

Dat blijkt uit een Europese vergelijking door statistiekenbureau Eurostat voor het jaar 2020. Met een verhouding 71,1 procent eigenaars tegenover 28,9 procent huurders zit België dicht bij het EU-gemiddelde (69,7 procent eigenaars, 30,3 procent huurders).

Roemenië is het land met het grootste aandeel eigenaars, ruim 96 procent. Ook in andere voormalige Oostbloklanden zijn de huurders slechts een kleine meerderheid.

Aan de andere kant van het spectrum kent Duitsland het minst aantal eigenaars. Bij onze oosterburen is de groep eigenaars (50,4 procent) ongeveer even groot als de groep huurders (49,6 procent).

Huis of appartement

Uit de Europese statistieken blijkt nog dat 77 procent van de Belgen in een huis woont en 23 procent in een appartement of andere woonvorm. Slechts in twee andere EU-landen, Ierland en Kroatië, zijn de huizenbewoners zo dominant.

Het Europese gemiddelde ligt op slechts 53 procent. In Spanje bijvoorbeeld wonen bijna twee op de drie inwoners in een appartement en slechts een op de drie in een huis.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20