“Woning huren staat voor grote comeback”

ERA, een van de grote vastgoedmakelaarsketens in ons land, verwacht dat de vraag naar huurwoningen in het komende jaar gaat stijgen, ook al is België traditioneel eerder een land van eigenaars dan van huurders.

Zeven op de tien Belgen wonen in een huis of appartement dat ze zelf, of een hun gezinsleden, bezitten, zo bevestigde statistiekenbureau Eurostat gisteren nog. Maar ondanks de legendarische “baksteen in de maag” van de Belg, verwacht makelaarsnetwerk ERA in het komende jaar een comeback van de huurmarkt.

“De levensstijl van de jongeren van vandaag verandert: ze zoeken meer flexibiliteit en durven gemakkelijker van woning veranderen. Dus de vraag naar huren stijgt. Ook de bevolking blijft groeien én het aantal huishoudens stijgt zelfs los van die bevolkingsgroei: gezinnen zijn steeds meer gefragmenteerd”, zegt Johan Krijgsman, de CEO van ERA, in een vooruitblik op de vastgoedmarkt in 2022.

Hij wijst erop dat het fenomeen ook merkbaar is in Nederland en Duitsland. In dat laatste land kiezen gezinnen traditioneel al vaker dan elders in Europa voor huren in plaats van kopen.

De Belgische notarissen stellen vast dat de koopmarkt voor woningen gedomineerd wordt door de categorie 30 tot 50 jaar. Het aandeel van de jongere kopers neemt af, als gevolg van de aanhoudend stijgende prijzen.

Hogere kwaliteit

Zowel bij potentiële huurders als verhuurders had de huurmarkt tot voor kort niet altijd een even goede reputatie. Veel kandidaat-huurders vonden het aanbod verouderd, terwijl veel verhuurders beducht zijn voor wanbetalers en daarom hoge voorschotten vragen.

Maar dat is stilaan aan het veranderen. “Het valt dan ook op dat er meer en meer particuliere investeerders en zelfs vastgoedfondsen opkomen die volop inzetten op de nieuwe generatie huurders. Er zullen dus veel nieuwbouwpanden op de markt komen, die kwalitatiever en duurzamer zijn. Daardoor zal er meer én langer gehuurd worden”, voorspelt Krijgsman.

Grote vastgoedbeleggers zetten in op huurmarkt

Een van die fondsen is Greenmile Sustainable Housing Fund, dat opgericht werd door de holding boven het Kempische bouwbedrijf DCA en financieel expert Frank Bruynseels. Het fonds hoopt een portefeuille van 100 miljoen euro aan residentiële nieuwbouw op te bouwen voor de huurmarkt.

“Jongeren settelen zich steeds later en zijn minder honkvast, waarbij zij minder belang hechten aan het verwerven van een eigen woning en huren meer flexibiliteit biedt. Anderzijds duwen ook de stijgende vastgoedprijzen steeds meer huizenjagers naar de huurmarkt. Deze prijsstijgingen werden nog extra versterkt tijdens de coronacrisis”, klinkt het ook daar.

Een ander voorbeeld is het fonds van het investeringsbedrijf Buysse & Partners, dat zich richt op de aankoop en verhuur van appartementen in de rand rond Brussel en zijn thuisbasis Antwerpen. Het fonds kondigde eerder dit jaar aan in een periode van 3 jaar 1.000 units te willen aankopen en verhuren.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20