Londenaren gaven een recordbedrag van 55 miljard pond uit aan woningen buiten de stad

Londenaren besteden 55 miljard pond aan onroerend goed buiten de Britse hoofdstad dit jaar. De coronaviruspandemie heeft een stormloop aangewakkerd voor meer leefruimte, volgens een analyse van makelaar Hamptons.

Waarom is dit belangrijk?

De bevindingen van makelaar Hamptons bevestigen het groeiende bewijs dat de pandemie de woonvoorkeuren heeft veranderd, met mogelijk merkbare gevolgen voor de bevolking en de woningmarkt in de stad.

Inwoners van de hoofdstad staken 54,9 miljard pond in woningen buiten Londen in 2021. Dat is het hoogste totaal voor een enkel kalenderjaar volgens een studie die HM Revenue & Customs gegevens gebruikt.

Londenaren kochten ongeveer 112.780 woningen buiten de hoofdstad, net onder het record van 2007, toen 113.640 woningen gekocht werden. De totale uitgaven dit jaar verpletterde wel het vorige record van 36,6 miljard pond in 2007 en was zelfs bijna 60 procent hoger dan in 2020. Dat is deels het gevolg van de snelle huizenprijsinflatie in de afgelopen 12 maanden.

Werken vanuit thuis

Hoewel het hoge aantal transacties dit jaar een landelijk verschijnsel was, was de toename van Londenaren die buiten de hoofdstad kochten bijzonder uitgesproken, volgens de studie.

Door kantoren te dwingen te sluiten of hun capaciteit te verminderen, heeft Covid-19 een piek in thuiswerk veroorzaakt. Thuiswerk zal minstens tot het eerste kwartaal van 2022 aanhouden vanwege de snelle verspreiding van de coronavirusvariant Omikron.

Dat is een van de redenen waarom verhuizers verder weg gelegen woningen overwegen dan ze voorheen misschien hadden gedaan, zegt Neal Hudson, directeur van het woningmarktonderzoeksbureau Residential Analysts. “Er is een algemene herwaardering van huisvesting, nu mensen niet langer hoeven te pendelen zoals ze vroeger deden. Dat is vooral het geval in Londen,” zei hij.

Het vooruitzicht om meer tijd thuis door te brengen met werken heeft geleid tot wat makelaars omschrijven als een “race om ruimte”, waarbij kopers op zoek gaan naar grotere huizen met tuinen in plaats van flats in het stadscentrum.

Grootste emigratie van een generatie

De pandemie was grotendeels verantwoordelijk voor het uitzonderlijk hoge aantal mensen dat de Britse hoofdstad dit jaar verliet, zei Aneisha Beveridge, hoofd van onderzoek bij Hamptons. Ze voegt eraan toe dat “2021 waarschijnlijk de grootste emigratie uit Londen van deze generatie is”.

“Na de waanzin van dit jaar verwachten we dat de aantallen een beetje zullen terugvallen, vooral omdat de huizenprijzen buiten de hoofdstad het de komende jaren beter zullen blijven doen dan in Londen.”

Toch is de meerderheid van de kopers buiten Londen wel in de baan van de hoofdstad gebleven, zo blijkt uit de studie. Bijna de helft kocht in het zuidoosten en een kwart in het oosten van Engeland. De forensensteden Dartford, St Albans en Elmbridge waren bijzondere hotspots, meldt Hamptons.

Brexit

In de afgelopen drie decennia hebben inwoners de neiging gehad Londen te verlaten vanaf hun midden dertigste, omdat ze gezinnen stichten en op zoek gaan naar grotere, meer betaalbare woningen. De bevolking van de stad is in die periode blijven groeien door immigratie uit de EU en doordat er meer geboorten dan sterfgevallen waren.

Maar Hudson en Beveridge suggereerden dat, indien volgehouden, de hogere uitstroom in combinatie met een tragere inwaartse migratie na de Brexit de groei van de bevolking van de hoofdstad zou kunnen vertragen.

“Als er een neerwaartse druk ontstaat op de omvang van de Londense bevolking, zou dat een neerwaartse druk kunnen uitoefenen op de huizenprijzen en de huurprijzen,” waarschuwt Hudson.

Meer