Britse regering ziet failliet satellietbedrijf OneWeb als alternatief voor EU-navigatiesysteem Galileo

Het Verenigd Koninkrijk lijkt de nieuwe eigenaar van het satellietbedrijf OneWeb te zullen worden. Zijn consortium, met onder meer het Indiase bedrijf Bharti Global, kwam op een veiling van de activa van het satellietbedrijf, dat eind maart het faillissement moest aanvragen, als hoogste bieder uit de bus.

De Britse regering zou OneWeb willen gebruiken voor de uitbouw van een eigen navigatieplatform. Het bod moet later deze maand nog wel door de faillissementsrechtbank van New York worden bekrachtigd.

Financieringsronde

OneWeb had de intentie om met satellieten een netwerk voor breedbanddiensten uit te bouwen. Het bedrijf was daarvoor op zoek naar bijkomende investeerders, maar door de uitbraak van de coronacrisis bleek het onmogelijk om nieuwe financiële bronnen aan te spreken. Daardoor bleef OneWeb niets anders over dan het faillissement aan te vragen.

Nieuwe investeringen van Bharti, de Britse belastingbetaler en andere commerciële partners zouden het bedrijf nu een tweede kans kunnen geven. De Britse regering hoopt dat het netwerk van OneWeb ook zou kunnen worden ingezet voor de uitbouw van een eigen navigatieplatform. Door de brexit is het Verenigd Koninkrijk immers ook de toegang tot het Europese navigatiesysteem Galileo kwijt.

De Britse regering zou in de overname van OneWeb een bedrag van 500 miljoen dollar willen investeren. In ruil zou het Verenigd Koninkrijk een belang van 20 procent in het bedrijf kunnen verwerven. OneWeb heeft zijn hoofdkantoor in Londen, maar heeft een tweede zetel in de Amerikaanse staat Virginia.

3 miljard dollar

Het bedrijf zou in eerste instantie een bedrag van 3 miljard dollar hebben verzameld om een constellatie van 648 satellieten uit te bouwen. Op het ogenblik van de aanvraag tot faillissement had OneWeb al vierenzeventig satellieten in een baan om de aarde gebracht. De meeste experts zijn van mening dat er nog minstens 3 miljard dollar nodig zal zijn om de volledige constellatie in gebruik te nemen.

Indien het bod op geen wettelijke bezwaren stuit en ook de Amerikaanse faillissementsrechtbank geen problemen meer maakt, zou OneWeb binnenkort in staat moeten zijn om de ontslagen werknemers terug te halen en de productie en lancering van zijn satellieten te hervatten.

De bouw van de satellieten gebeurt momenteel in Florida, in samenwerking met het Europese concern Airbus. Mogelijk zou na de overname minstens een deel van die activiteiten naar het Verenigd Koninkrijk worden overgebracht.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.