Britse racewagenbouwer Williams in handen Amerikaanse investeerder

De Britse autobouwer Williams Racing, constructeur van racewagens, is verkocht aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Dorilton Capital. Door de operatie verliest Frank Williams de controle over de renstal, die hij drieënveertig jaar geleden heeft opgericht. Het team blijft wel onder de naam Williams zijn activiteiten verder zetten.

Williams had al eerder te kennen gegeven het bedrijf geheel of gedeeltelijk te willen verkopen. De waarde van het team wordt door de verkoop geraamd op een bedrag van 152 miljoen euro. Door de transactie is de toekomst van het team in de Formule 1 volgens de oprichter voor langere tijd gegarandeerd.

Successen

Williams is in de geschiedenis van de Formule 1 één van de meest traditierijke namen. Williams won negen keer het wereldkampioenschap voor constructeurs. Het team kon ook 114 overwinningen voorleggen.

In die rij successen was ook een rol voor de Belgische piloot Thierry Boutsen weggelegd. Boutsen won immers op het einde van de jaren zeventig van de voorbije eeuw in een Williams de grote prijzen van Canada, Australië en Hongarije.

Met Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve had Williams ook acht individuele wereldkampioenen. De voorbije seizoenen bleek het team echter niet meer in staat die successen verder te zetten.

Dat gebrek aan resultaten had ook een negatieve impact op het prijzengeld van het team. Daardoor kwam Williams financieel nog meer onder druk te staan. Bij de start van dit seizoen bleek ook hoofdsponsor Rokit af te haken. De uitbraak van de coronacrisis maakte de situatie nog erger.

Nieuwe regels

Om de financiële situatie van het team te verbeteren en te garanderen dat de piloten George Russell en Nicholas Latifi ook de rest van het seizoen aan de start van de wedstrijden konden verschijnen, werd eerder dit jaar de divisie Advanced Engineering van Williams verkocht.

Claire Williams, dochter van de oprichter en momenteel de vice-teambaas van het raceteam, wijst erop dat de verkoop het bedrijf in staat zal stellen om zich optimaal te positioneren voor de belangrijk regelveranderingen die de Formule 1 heeft aangekondigd.

Matthew Savage, voorzitter van Dorilton Capital, benadrukte dat nu in eerste instantie gekeken zal worden naar prioritaire investeringen. Savage voegde er aan toe dat het hoofdkwartier en de fabrieken van Williams in het Engelse Grove, gelegen in Oxfordshire, behouden zal blijven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20