Britse pubs bleven vorig jaar nog altijd anderhalf miljard pints onder hun normale omzet

In de Britse pubs werden vorig jaar nog altijd bijna anderhalf miljard pints minder verkocht dan twee jaar voordien. Dit cijfer maakt duidelijk welke impact de coronapandemie nog steeds op de sector blijft houden. Dat staat in een rapport van de British Beer and Pub Association (BBPA). De sectororganisatie vraagt maatregelen die de industrie, die een belangrijke pijler van de Britse economie wordt genoemd, op een duurzame manier zouden moeten ondersteunen.

Uit het rapport blijkt dat de bierverkoop in de Britse pubs vorig jaar nog altijd 38 procent lager lag dan drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis. “Alleen al aan bierverkoop vertegenwoordigt dit een verlies van 5,7 miljard pond”, voert Emma McClarkin, chief executive van de sectororganisatie, aan.

Twee jaar geleden was er nog sprake van een daling met 55 procent tegenover de niveaus die voor de uitbraak van de pandemie konden worden opgetekend.

Grimmige herinnering

“Elke onverkochte pint vormt een grimmige herinnering aan het ontwrichtende effect dat de coronacrisis op onze sector en op vele lokale gemeenschappen – waarin onze pubs vaak een belangrijke draaischijf betekenen – heeft gehad”, verduidelijkt McClarkin. “Er moest bovendien ook een duidelijke verschuiving in het consumptiepatroon van het Britse publiek worden vastgesteld.”

“Over een periode van twaalf maanden tot oktober vorig jaar vielen de totale inkomsten uit bierverkopen met 11 procent, terwijl bij wijnen en sterke dranken een stijging met respectievelijk 8 procent en 13 procent kon worden opgemerkt.”

“Die verschuiving moet ongetwijfeld worden toegeschreven aan de lange periodes waarin de Britse pubs hun deuren gesloten dienden te houden. Bier is in de pubs immers de populairste drank, terwijl wijnen en sterke dranken meer aan de thuisconsumptie moeten worden gelinkt.”

De Britse pubsector vraagt dan ook, in het kader van een doorlichting van de sector door de All-Party Parliamentary Beer Group (APPBG), dat een aantal maatregelen zouden worden genomen om de druk op de industrie te verlichten. “Daarbij moet eindelijk een hervormingen worden doorgevoerd om de onevenredige belasting van pubs en brouwers te corrigeren”, luidt het.

Bedrijfslasten

“Brouwers en pubs leveren in het Verenigd Koninkrijk levert een belangrijke bijdrage aan de lokale en nationale economie”, geeft McClarkin aan. “De sector genereert 23 miljard pond aan economische waarde en ondersteunt 900.000 banen.”

“Bovendien behoort 85 procent van de Britse pubs tot de sector van de kleine en middelgrote ondernemingen. Ondanks die sterke bijdrage aan de economie, wordt de sector al lange tijd met bijzonder zware fiscale heffingen geconfronteerd.”

“In het hele Britse bedrijfsleven betalen de pubs per pond omzet meer belasting dan elke andere sector”, beklemtoont McClarkin. “De Britse pubs dragen 2,5 procent van de totale bedrijfslasten die door de overheid worden aangerekend. Toch vertegenwoordigt de sector amper 0,5 procent van de totale belastbare omzet. Hierdoor moeten de pubs 570 miljoen pond extra belastingen afdragen.”

“Het is duidelijk dat het huidige fiscale systeem op de pubs en brouwers een onevenredige last legt”, waarschuwt Emma McClarkin nog. “Dit dreigt hun kansen op een terugkeer naar een duurzame groei ernstig in het gedrang te brengen.”

“Er is dan ook een dringende hervorming van het fiscale systeem nodig. Pubs en brouwers vormen de kern van gemeenschappen die de sociale cohesie bevorderen terwijl de maatschappij zich van de pandemie herstelt. Met de nodige steun kan onze sector overal in het land nieuwe banen en extra economische waarde opleveren en de uitstraling van winkelstraten en stadscentra herstellen.” 

(kg)

Meer