Brits optreden tegen Binance bevoordeelt de rivalen van de cryptobeurs

Het harde optreden van de Britse financiële waakhond tegen Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, heeft een aantal van zijn rivalen bevoordeeld, waaronder Bitstamp, Kraken en Gemini.

Waarom is dit belangrijk?

De Britse Financial Conduct Authority, FCA, heeft recent Binance het verbod opgelegd in het land actief te zijn. Hoewel Binance door kan gaan met het aanbieden van crypto-handelsdiensten aan Britten, werd het bevolen om gebruikers te informeren dat het niet gemachtigd is om in het Verenigd Koninkrijk te opereren. Dit verbod zorgt ervoor dat andere spelers op de markt hun graantje meepikken. Het illustreert hoe uitgebreid het aanbod aan cryptobeurzen tegenwoordig is en dus ook hoe weerbaar de crypto-industrie al geworden is.

In het nieuws: Na de beperkingen van de FCA heeft Binance in Groot-Brittannië meerdere tegenslagen te verwerken gehad. Klanten konden tijdelijk geen geld opnemen met een kaart als gevolg van een probleem met het Britse Faster Payments-systeem. Ondertussen heeft de bank Barclays klanten geblokkeerd om betalingen naar de cryptobeurs te sturen.

De één z’n dood … Binance’s problemen in het Verenigd Koninkrijk blijken een zegen voor zijn rivalen, waarvan sommige hun gebruikersaantallen hebben zien verdubbelen sinds de beperkingen van de FCA werden aangekondigd.

 • “We zien een toename van klanten in het Verenigd Koninkrijk naar ons toekomen, zonder wijzigingen binnen onze marketingstrategie,” vertelde Julian Sawyer, CEO van de in Luxemburg gevestigde exchange Bitstamp, aan CNBC.
  • Vanaf dinsdag had Bitstamp haar klanten met 138 procent zien groeien sinds de FCA op 25 juni haar mededeling over Binance publiceerde. Binance weigerde commentaar te geven op dit verhaal toen CNBC er contact mee opnam.
  • “Ik denk dat het een vlucht naar veiligheid is,” voegde Sawyer eraan toe. “Als je te horen krijgt dat de bank waar je bent minder veilig is, verplaats je het geld van de bank naar de volgende bank die superveilig is.”
 • Ondertussen heeft de in de VS gevestigde beurs Kraken ook geprofiteerd.
  • “Het percentage aanmeldingen uit het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen weken ongeveer verdubbeld, vergeleken met aanmeldingen in de andere toonaangevende markten van Kraken,” vertelde een woordvoerder van Kraken aan CNBC.
 • Gemini, de digitale valutawissel gestart door Cameron en Tyler Winklevoss, is een van de weinige bedrijven die op de lijst van geregistreerde crypto-activabedrijven van de FCA staat.
  • “We hebben een enorme gebruikersgroei gezien omdat consumenten in de richting van goedgekeurde bedrijven kijken wanneer ze de markt betreden”, vertelde Blair Halliday, Gemini’s hoofd van het V.K., aan CNBC.
  • “We verwachten dat bij de FCA geregistreerde beurzen en custodians marktaandeel blijven winnen vanwege de waarde die wordt gehecht aan het goedkeuringsproces”, voegde hij eraan toe.
 • Coinbase, Amerika’s grootste crypto-uitwisseling, weigerde commentaar te geven op dit verhaal.

Crypto-repressie

Het Binance-verhaal, noch de crypto-repressie zijn hiermee ten einde. Eerder deze week publiceerde de CEO van de cryptobeurs, Changpeng Zhao, een open brief (annex blogpost) waarin hij mea culpa sloeg

Digitale valuta’s stegen aan het begin van het jaar, met de Bitcoin die in april naar een hoogtepunt van bijna 65.000 dollar sprong. Maar sindsdien zijn ze sterk gedaald, waarbij de totale cryptomarkt in de afgelopen twee maanden meer dan 1 biljoen dollar aan waarde verloor.

Lees ook: Singapore: veilige haven voor crypto-industrie nu toezichthouders overal elders hard tegen sector optreden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20