Volgens een Brits onderzoek neemt de bescherming van de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca af zes maanden na het toedienen van de tweede prik. Dat meldt het persagentschap Reuters. De onderzoekers benadrukken daarbij dat een derde boostershot noodzakelijk kan zijn om voldoende bescherming te bieden tegen het coronavirus.
Brits onderzoek: bescherming coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca neemt af zes maanden na tweede prik
Waarom is dit belangrijk?
In sommige landen loopt het aantal coronabesmettingen opnieuw fors op. Boosdoener is de Delta-variant van het virus. Verschillende EU-lidstaten hebben daarom beslist om binnenkort te starten met het toedienen van een boosterdosis aan ouderen en/of mensen met een zwak immuunsysteem. Het Britse onderzoek toont aan dat een derde prik wel eens noodzakelijk zou kunnen zijn. Uit dat onderzoek blijkt dat de effectiviteit van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca afnemen zes maanden na de tweede prik.De Britse onderzoekers hebben zich voor de studie gebaseerd op de gegevens van ongeveer één miljoen gebruikers van de Zoe Covid Symptom Study-app. Daaruit blijkt dat de doeltreffendheid van het Pfizer-vaccin na zes maanden daalde van 88 naar 74 procent. Bij AstraZeneca daalde dat cijfer van 77 naar 67 procent. De focus lag op besmettingen tussen 26 mei en 31 juli 2021 bij mensen die de app hadden geïnstalleerd tussen 8 december 2020 en 3 juli 2021 nadat ze gevaccineerd werden.
Minder dan 50 procent doeltreffendheid
Hoe dan ook zijn er volgens de onderzoekers meer gegevens nodig om tot een allesomvattend besluit te kunnen komen. Zo is het nog niet duidelijk in welke mate de vaccins hun doeltreffendheid verliezen bij jongeren. De mensen die zes maanden geleden hun tweede prik hebben gekregen, behoren doorgaans tot een oudere leeftijdsgroep. Veel landen zijn nog maar recent begonnen met het vaccineren van de jongeren.
“In het allerslechtste geval zou de bescherming van ouderen en gezondheidswerkers tegen de winter tot onder de 50 procent kunnen dalen”, merkte Tim Spector, mede-oprichter van ZOE, op in een interview met BBC. Dat bedrijf werd drie jaar geleden opgericht om voedingsadvies op maat aan te bieden op basis van testkits. De ZOE COVID Symptom Study-app van het bedrijf is een initiatief zonder winstoogmerk in samenwerking met King’s College London en wordt gefinancierd door het Department of Health and Social Care.
Derde prik
“De studie maakt duidelijk dat we dringend in actie moeten schieten. We kunnen niet blijven toekijken hoe de bescherming langzaam afneemt, terwijl het aantal gevallen blijft toenemen en de kans op besmetting nog steeds hoog blijft”, zei Spector.
Intussen hebben verschillende EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en België, al laten weten dat ze binnenkort starten met het toedienen van een boosterprik aan ouderen en/of mensen met een zwak immuunsysteem. Ook het Verenigd Koninkrijk zal een derde prik geven.
Israël is begin deze maand al gestart met het geven van een boosterdosis. Volgens de eerste bevindingen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid verbetert een derde dosis van het Pfizer-vaccin de bescherming tegen infectie en ernstige ziekte aanzienlijk bij mensen van 60 jaar en ouder in vergelijking met degenen die twee injecties kregen.
(lb)
Lees ook: