Boostershot Pfizervaccin geeft ouderen aanzienlijk hogere bescherming tegen corona

Een derde dosis van Pfizers Covid-19 vaccin verbetert de bescherming tegen infectie en ernstige ziekte aanzienlijk bij mensen van 60 jaar en ouder in Israël in vergelijking met degenen die twee injecties kregen. Dat blijkt uit de bevindingen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

Op 30 juli is Israël begonnen met het toedienen van boostershots aan mensen ouder dan 60 jaar. Vorige week werd deze leeftijd verlaagd tot mensen van 40 jaar of ouder en werden ook zwangere vrouwen, leraren en gezondheidswerkers onder die leeftijd opgenomen.

1,5 miljoen Israëliërs

Israël dient de derde dosis toe aan mensen die hun tweede dosis ten minste vijf maanden eerder hebben gekregen. Verschillende andere landen hebben het voorbeeld van Israël al gevolgd. België voorziet mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde dosis te geven.

Een derde Pfizervaccin zou mensen van 60 en ouder na tien dagen ongeveer vier keer zoveel bescherming bieden tegen corona-infecties. Tegen ernstige ziekte een boostershot zelfs vijf tot zes keer zo goed beschermen.

1,5 miljoen Israëliërs hebben al een derde dosis van het vaccin gekregen op een totale bevolking van 9,3 miljoen, meldt persbureau Reuters. Volgens de coronatracker van nieuwsdienst Bloomberg heeft ongeveer 60 procent van de bevolking van het land ten minste twee doses van het vaccin ontvangen.

Tegen advies WHO

De derde prik is omstreden omdat bijlange niet alle zorgmedewerkers en kwetsbare mensen ter wereld zijn ingeënt tegen corona. Lage-inkomenslanden moeten hun eerste vaccinatieronde nog afronden.

De Wereldgezondheidsraad (WHO) is om die reden gekant tegen de derde prik. Israël gaat tegen dat advies in, omdat het aantal patiënten in het ziekenhuis er weer begint op te lopen.

Lees ook:

Meer