Israël breidt COVID-boostervaccin uit tot 50-plussers en gezondheidswerkers

Israël heeft vrijdag de minimumleeftijd om in aanmerking te komen voor een boostervaccin voor COVID-19 verlaagd van 60 naar 50 jaar.  Ook gezondheidswerkers krijgen het recht op een booster shot. Israël doet dat om het aantal toenemende besmettingen met de Delta-variant een halt toe te roepen. 

De directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, Nachman Ash, aanvaardde eind donderdag een aanbeveling van een adviespanel van deskundigen. Het advies luidde om het aantal personen dat in aanmerking komt voor de derde vaccinatie van het Pfizer-BioNTech vaccin uit te breiden.

Degenen die in aanmerking komen zijn mensen ouder dan 50, gezondheidswerkers, mensen met ernstige risicofactoren voor het coronavirus, gevangenen en cipiers. Dat zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring.

De vaccinatiecampagne in Israël, die eind 2020 van start ging, was een succes. Ongeveer 60 procent van de bevolking kreeg twee injecties van Pfizer. De dagelijkse Covid-gevallen daalden van meer dan 10.000 in januari tot enkele gevallen in juni. 

Delta-variant

Maar door de verspreiding van de Delta-variant, zijn de nieuwe infecties in Israël sterk gestegen. Op maandag stond de teller op 5.946 gevallen. Ook de ernstige gevallen zijn toegenomen

Twee weken geleden begonnen Israëli’s van 60 jaar en ouder booster shots te krijgen. Dat was nog voor de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring gaf voor een derde dosis. Donderdag gaf de FDA pas toestemming voor booster shots. 

Al meer dan 700.000 senioren in Israël hebben hun derde prik gekregen. Israëls belangrijkste zorgverleners zijn vrijdag begonnen met het plannen van afspraken voor mensen in de leeftijdsgroep van 50-59 jaar.

Uit een eerste onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die een derde dosis vaccin kregen, soortgelijke of minder bijwerkingen ondervonden dan na de tweede vaccinatie.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.