Brazilië is een ‘biologisch Fukushima’

Verontruste wetenschappers hebben de covidepidemie de Brazilië teistert vergeleken met een ‘biologisch Fukushima’, nadat het dagelijkse sterftecijfer er dinsdag voor het eerst boven de 4.000 uitkwam.

Ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten niet langer aan. Mensen vallen gewoon dood terwijl ze op hulp wachten. Volgens Dr Miguel Nicolelis, een voormalig regionaal coördinator van het pandemiebestrijdingsteam van het land, bedreigt de opkomst van super-mutante stammen de wereldwijde strijd tegen het virus. De reactie van Brazilië op de crisis noemde hij ‘een complete ramp’.

‘Het is de grootste menselijke tragedie in de Braziliaanse geschiedenis’, zegt hij tegen het persagentschap Reuters. ‘Tegen 1 juli dreigen we een half miljoen doden te hebben. Mocht de besmettingsgraad nog eens met 10 procent stijgen dan kan de dodentol oplopen tot 600.000. Het is als een kernreactor die een kettingreactie heeft veroorzaakt en niet meer onder controle te krijgen is. Het is een biologisch Fukushima.’

Brazilië vormt een bedreiging voor alle inspanningen van de internationale gemeenschap

Nog volgens dr. Nicolelis is ‘Brazilië nu niet alleen het epicentrum van de pandemie wereldwijd, maar vormt het land ook een bedreiging voor alle inspanningen van de internationale gemeenschap om de pandemie op de planeet onder controle te krijgen. Elke week komen er nieuwe varianten bij en sommige daarvan kunnen dodelijker zijn… uiteindelijk zullen ze de hele wereld bereiken’.

Volgens de laatste telling zouden er nu 92 varianten in het land circuleren. Vooral de P.1 of de Braziliaanse variant is een grote bron van ongerustheid, omdat deze veel besmettelijker is dan andere varianten.

Nu in de VS massaal wordt gevaccineerd is Brazilië snel het epicentrum van de pandemie geworden. Volgens het persagentschap Reuters valt een op elke vier covidoverlijdens wereldwijd in Brazilië te betreuren. In de meeste staten bezetten patiënten met Covid-19 meer dan 90 procent van de bedden op de intensive care. Epidemiologen pleiten voor ‘een effectieve lockdown van tenminste 20 dagen.’

Ondanks de toegenomen dreiging van het virus, blijft president Jair Bolsonaro weigeren om beperkingen op te leggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20