Brazilië in rouw: voetballegende Pelé overleden op 82-jarige leeftijd

De legendarische Braziliaanse voetballer Pelé, die al een tijdje zwaar ziek was, is in São Paolo overleden aan darmkanker. Dat bevestigt zijn dochter via sociale media.

Waarom is dit belangrijk?

Pelé was wellicht de eerste mondiale superster in het voetbal, die ook door huidige toppers als Neymar en Kylian Mbappé op handen gedragen werd.

De details:

  • Dochter Kely Nascimento bevestigde het overlijden via Instagram, via berichten vanuit het Hospital Israelita Albert Einstein. Ook het officiële Twitter-account van Pelé meldt zijn overlijden.
  • Het overlijden van de legendarische voetballer komt niet onverwacht. De voorbije dagen lekte al uit dat zijn gezondheid snel achteruit ging. Heel wat fans hielden een wake aan het ziekenhuis, waar hij ook kerstmis doorbracht met zijn familie.
  • Al tijdens het WK in Qatar waren er berichten over zijn verslechterende toestand, al werden die toen nog door de familie geminimaliseerd. Hij werd in die periode naar het ziekenhuis gebracht. Het leidde tot steunbetuigingen van de Braziliaanse nationale ploeg.
Neymar houdt een spandoek met Pelé vast voor de WK-match tegen Zuid-Korea op 5 december, in Doha, Qatar – Getty Images

Grootste aller tijden?

  • Pelé, voluit Edson Arantes do Nascimento, is de enige voetballer die drie keer het WK voetbal won: in 1958, 1962 en 1970. De eerste keer was hij amper 17 jaar oud.
  • Hij wordt vaak de grootste aller tijden genoemd, al zullen fans van Diego Maradona, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo daar misschien een ander idee over hebben.
  • De spits maakte in zijn loopbaan 1.281 doelpunten in 1.375 wedstrijden, dus gemiddeld bijna 1 per match.
  • Pelé is met 77 doelpunten (in 92 interlands) voor de nationale ploeg ook nog steeds Braziliaans topschutter aller tijden, al deelt hij die titel sinds kort met Neymar, die hem wellicht zal voorbijsteken.
  • Na zijn carrière als voetballer was hij nog onder meer Braziliaans minister van Sport en ambassadeur voor Unicef en Unesco.
Pelé met Kylian Mbappé, met wie hij vaak vergeleken wordt, op een event in Parijs in 2019 – Getty Images

(fjc)

Meer