De winnaar van het WK voetbal? Qatar

Hoewel de voetbalploeg van het land er niets van bakte in het vierjaarlijkse voetbalfestijn, kan je niet anders dan vaststellen dat het emiraat Qatar het er zeer goed vanaf heeft gebracht en zich op het wereldtoneel gunstig heeft geprofileerd. De fans waren gelukkig, het voetbal was meer dan behoorlijk en de voorspelde protesten vonden niet plaats. Het zal niet meer zo lang duren of we spelen ook voetbal in Saudi-Arabië, Marokko of Indonesië. De protesten over mensenrechten zullen weinig zoden aan de dijk brengen.

Waarom is dit belangrijk?

Qatar investeerde 200 miljard dollar in dit tornooi, een ongezien bedrag. Het land wilde aan de wereld laten zien dat het meetelt en is daarin geslaagd. Het is een bevestiging dat ‘soft power’ werkt. Als je echt veel geld hebt, kan je je plaats op het wereldtoneel kopen.

De context

  • Tijdens het tornooi hebben er eigenlijk weinig rellen en protesten plaatsgevonden. De fans hebben eigenlijk alle regels aanvaard, waaronder het verbod op gebruik van alcohol in de stadions. De veiligheid van het land en de meer dan behoorlijke organisatie hebben de perceptie gekeerd voor het land. De weergaloze finale was de apotheose die de laatste critici de mond snoerde.
  • Alle landen hebben een even grote stem bij de toewijzing van de plaats waar het WK plaatsvindt. Dit betekent dat de grote voetballanden uit Zuid-Amerika en Europa zeer weinig invloed hebben op de toewijzing van de organisatie van het WK.
  • Saudi Arabië is vandaag actief aan het lobbyen om organisator te worden van het WK. De meer dan behoorlijke prestatie van hun team en het feit dat de Saudi’s voetbalfans zijn geeft hun een behoorlijke kans. Het is echter vooral een land dat het geld heeft om er een spektakel van te maken.
  • Gianni Infantino, de president van FIFA, heeft duidelijk in zijn speech aangegeven dat het Westen niets te zeggen heeft in dit proces en dat hij met FIFA zal kiezen voor wat hen het beste past. Dat dit ook misschien wel degene is met het meeste geld, is natuurlijk een perfecte mogelijkheid.
Gianni Infantino, President van FIFA, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, Emir van Qatar en Lionel Messi in zijn gewaad (Shaun Botterill – FIFA/FIFA via Getty Images)

De bottom line

Verwacht je in de toekomst aan meer tornooien in plaatsen waar de Westerse waarden niet dominant zijn. Gianni infantino zal meer dan ooit zijn zin doordrukken en zich willen wegrukken uit de klauwen van de UEFA, de Europese voetbalbond.

(mah)


Xavier Verellen is auteur en ondernemer. Zijn recente boek ‘Topsporters zijn CEO’s’, dat aantoont dat leiderschap het verschil maakt tussen kampioenen en superkampioenen, is te koop in de Standaard Boekhandel of online via https://topsporterszijnceos.businessam.be/

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20