“Brazilië doet de ogen dicht voor gepollueerde stranden”

De gezondheidstoestand van de Braziliaanse stranden laat veel te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Braziliaanse krant Folha de S.Paulo op basis van cijfers van de milieuregulatoren van de verschillende deelstaten van het land.Daarbij werd vastgesteld dat slechts 42 procent van de Braziliaanse badsteden op een optimale waterkwaliteit kan terugvallen.Bij 29 procent van de stranden moet zelfs over een slechte tot onaanvaardbare kwaliteit worden gesproken.Gewaarschuwd wordt dat er onvoldoende politieke wil kan worden opgemerkt om het probleem aan te pakken en worden budgetten voor de opkuis van de stranden voor andere activiteiten gebruikt.

Riool

“Namen zoals Copacabana en Ipanema roepen beelden van witte stranden en kristalhelder water, maar de realiteit is heel anders,” benadrukken de onderzoekers. “Slechts een minderheid van de Braziliaanse normen voldoen aan de gestelde milieuvereisten.”In Rio de Janeiro zijn Botafogo en Flamengo de meest vervuilde stranden, maar de onderzoekers merken op dat ook de waterkwaliteit van populaire locaties zoals Copacabana en Ipanema zelden een optimale score kan laten optekenen.Dat heeft volgens het rapport vooral te maken met de vervuiling van Guanabara Bay, waar het grootste deel van het afvalwater van de Braziliaanse miljoenenstad terecht komt.“Ook het afvalwater uit lagunes zoals Rodrigo de Freitas komt in Copacabana en Ipanema terecht,” zegt de Braziliaanse bioloog Mario Moscatelli. “Daarnaast is er ook het afval van de strandbezoekers, die na hun vertrek allerlei voedselresten, zakken en dozen, bierblikken, sigarettenpeuken en zelfs kartonnen containers achterlaten.””Daardoor wordt de vervuiling nog problematischer. Er is bij de politiek echter geen enkele wil om de situatie aan te pakken. De problemen zullen in de toekomst dan ook alleen maar erger worden.”De beste waterkwaliteit kon worden opgetekend in de zuidelijke staten Rio Grande do Sul en Parana, die minder frequent door toeristen worden bezocht. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.