Brandende olietanker nabij Sri Lanka raakt maar niet geblust: 270.000 ton olie bedreigt kustlijn

De New Diamond, een Griekse olietanker, staat in brand. Al drie dagen proberen Indiase en Sri Lankaanse hulpdiensten het vuur te doven, maar dat blijkt een moeilijke operatie.

Het vuur is onder controle, dat is zowat het beste nieuws dat er na twee dagen blussen op de New Diamond te brengen valt. De olietanker met vaste havens in Griekenland en Panama is een van de grootste ter wereld. Was, liever, want een explosie drie dagen geleden had kwalijke gevolgen.

270.000 ton olie

Een bemanningslid heeft het leven gelaten bij de initiële explosie, 22 anderen konden veilig van de brandende olietanker gehaald worden. Die ligt nu voor de kust van Sri Lanka, waar nu een gigantische natuurramp op afstevent.

Reddingswerkers en experts hebben al vastgesteld dat er geen teken van een lek is. Maar intussen drijft er nog steeds 270.000 ton ruwe olie, en 1.700 ton diesel, als brandstof, rond op de Indische Oceaan.

De Indiase kustwacht dropte dinsdag al een droog chemisch poeder op het schip. Dat heeft de brand wel gestabiliseerd, maar belet niet dat er grote schade aan het schip en dus het risico op een groot lek blijft bestaan.

Bergen of slepen?

SMIT, een Nederlands bergingsbedrijf, zegt dat het schip nog te instabiel is om bergingswerken te beginnen. Zodra dat lukt, zal het schip eerst geïnspecteerd worden en vervolgens versleept.

In eerste instantie moet ervoor gezorgd worden dat de cargo van het schip niet in de Indische Oceaan lekt. Het dichtstbijzijnde dorp ligt op 55 kilometer, er ligt dus een potentiële natuurramp op de loer.

Het kan dus dat bergen in eerste instantie verslepen betekent. Er zijn intussen al 19 schepen betrokken bij de bluswerken van de New Diamond.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20