Brand bij chipmaker heeft ‘grote impact’ op leveringen aan autosector

De brand die onlangs woedde bij de Japanse chipmaker Renesas zal wereldwijd een grote impact hebben op de leveringen van chips aan de auto-industrie. Dat heeft Renesas-topman Hidetoshi Shibata zondag in een verklaring gezegd. Renesas, dat onder andere Toyota als grote klant heeft, streeft ernaar de productie in de fabriek binnen een maand te hervatten.

Renesas is een van de grootste leveranciers van chips voor de auto-industrie. Het bedrijf moest vrijdag de productie in een Japanse fabriek stilleggen nadat brand was uitgebroken in een van de cleanrooms, kritische ruimtes die moeten voorkomen dat halfgeleiders besmet raken met onzuiverheden.

De brand bij Renesas komt uiterst ongelegen, aangezien de auto-industrie wereldwijd al kampt met chiptekorten. Daardoor zagen meerdere automakers zich al genoodzaakt productielijnen stil te leggen. In ons land werden Audi Brussels en Volvo Car en Volvo Trucks getroffen.

Het tekort is mee veroorzaakt door een zeer sterk toegenomen vraag naar apparatuur voor thuiswerk en entertainment in coronatijd, zoals computers, laptops en spelconsoles. En waar eerder minder vraag was naar nieuwe auto’s, is daarin de laatste tijd verandering gekomen. Bovendien zijn bij de productie van nieuwe auto’s ook steeds meer chips nodig.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20