Boeing wil 10 procent van personeel kwijt

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bestudeert plannen om zijn personeelsbestand af te slanken. Mogelijk zou 10 procent van de banen worden geschrapt. Dat zeggen insiders aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Boeing is zwaar getroffen door de coronapandemie.

Er zouden verschillende concepten worden bekeken om personeel te laten afvloeien. Daarbij zou ook op vrijwillig vertrek en vervroegde pensioenen worden gerekend.

Commerciële tak

Boeing telt wereldwijd ongeveer 160.000 werknemers. Vooral de commerciële divisie van Boeing zou worden geviseerd. Die afdeling lijdt immers onder de onrust in de wereldwijde luchtvaartindustrie.

Volgens de krant is er over de personeelsbesparingen echter nog geen definitieve beslissing genomen. Het is ook niet duidelijk welke gevolgen de maatregel zou hebben voor de divisies defensie en ruimtevaart van het concern.

Boeing had onlangs al aangekondigd dat het aan vrijwillige vertrekplannen werkte, maar meer details waren nog niet bekend. Er was ook niet gezegd hoeveel werknemers voor die maatregel in aanmerking zouden kunnen komen.

David Calhoun, de topman van Boeing, benadrukte dat het aanbod bedoeld was om de noodzaak aan andere ingrepen in het personeelsbestand te verminderen. Calhoun waarschuwde daarbij dat Boeing over voldoende deskundig personeel moet kunnen blijven beschikken. Alleen zo zal volgens hem optimaal kunnen worden ingespeeld op het toekomstige herstel van de luchtvaartindustrie.

Orders

De omvang van de afslanking kan afhankelijk zijn van eventuele overheidssteun voor Boeing. Het bedrijf zou daardoor immers verplicht kunnen worden om tot eind september minstens 90 procent van zijn personeelsbestand in dienst te houden.

Luchtvaartmaatschappijen – het klantenbestand van de commerciële afdeling van Boeing – hebben wereldwijd hun vloot geparkeerd en vele landen hebben hun grenzen gesloten. De bevolking is opgedragen thuis te blijven. Daardoor is de luchtvaartindustrie grotendeels tot stilstand gekomen.

Veel maatschappijen hebben daardoor dan ook beslist geplande orders uit te stellen of te schrappen. Airbus, de Europese concurrent van Boeing, zei eerder al dat het zijn productie met ongeveer een derde verlaagt. Leveranciers van Boeing, zoals General Motors, hebben hun productie ook gereduceerd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.