Boeddhistische mijmering van de jonge Steve Jobs wordt geveild

De handel in relikwieën van Apple’s oprichter is booming. Maar het is “een uitzonderlijk stuk” dat volgende maand bij Bonhams in de verkoop gaat: een handgeschreven brief aan een jeugdvriend, waarin de jonge Steve Jobs zijn wens uitspreekt om op pelgrimstocht naar India te gaan.

Enkele maanden geleden werd een sollicitatiebrief uit 1973, met de hand geschreven door Steve Jobs, te koop aangeboden voor 35.000 dollar, terwijl een NFT-versie – een digitaal verzamelobject – van hetzelfde document werd aangeboden voor 1.000 dollar. Door het ene bod na het andere schoot de prijs van die verzamelobjecten weliswaar de hoogte in. De papieren versie van het relikwie van de hand van de 10 jaar geleden overleden Apple-oprichter werd uiteindelijk verkocht voor 343.000 dollar, en de NFT-versie voor 12 ETH, oftewel 27.420,20 dollar.

De gedachten van de toekomstige techno-goeroe

Een zeer goede prestatie in de veilingwereld, en een die het prestigieuze Britse veilinghuis Bonhams, opgericht in Londen in 1793, waarschijnlijk zou willen herhalen. Op 3 november zal het veilinghuis een nieuw handgeschreven document van de beroemde Apple techno-goeroe te koop aanbieden. Deze keer gaat het om een persoonlijker document: een brief van 23 februari 1974, de dag voor Steve Jobs 19e verjaardag, die hij aan zijn jeugdvriend Tim Brown richtte.

In de brief deelt de jongeman, die toen nog niet heeft gezorgd voor een technologische revolutie, zijn gedachten over het Zen-boeddhisme, een denksysteem waarmee hij zich zijn leven lang zeer nauw verbonden heeft gevoeld. Hij vertelt ook over zijn wens om naar India te gaan om de Kumbh Mela bij te wonen, waarschijnlijk de grootste pelgrimstocht ter wereld, die om de twaalf jaar afwisselend plaatsvindt in vier verschillende locaties, namelijk in de heilige steden Prayagraj (Uttar Pradesh), Haridwar (Uttarakhand), Ujjain (Madhya Pradesh) en Nashik (Maharashtra). Telkens brengt dit evenement enkele tientallen miljoenen mensen samen, met een record van meer dan 100 miljoen in 2013.

kluizenaar in een hut diep in het bos

In die tijd was Jobs een schoolverlater die in een hut in de Santa Cruz Mountains woonde na op een appelboerderij te hebben gewerkt, aldus het veilinghuis. “De brief geeft een fascinerend inkijkje in het privé-leven van een woest privé-man”, aldus Adam Stackhouse, directeur geschiedenis en wetenschappen van Bonham. “Deze verkoop is bijzonder omdat er nog nooit een handgeschreven brief van Jobs is geveild, en zeker geen document dat zo onthullend en inzichtelijk is als deze.”

De prijs van deze brief wordt geschat op 300.000 dollar, of 260.000 euro. Maar gezien zijn uitzonderlijke en vooral persoonlijke karakter, is het niet onmogelijk dat de prijs nog veel hoger zal oplopen. Ter vergelijking: een handleiding voor de Apple II, een personal computer die in 1977 op de markt kwam en de handtekening van Steve Jobs droeg, werd voor bijna 800.000 dollar verkocht.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20