BMW stopt vanaf 2023 met autoproductie bij VDL Nedcar in het Nederlandse Born

Slecht nieuws voor de Nederlandse autofabrikant VDL Nedcar. De onafhankelijke autobouwer verliest het contract om de Mini van de Duitse autogroep BMW te bouwen. Dat meldt VDL donderdag. In de fabriek werken bijna 5.000 mensen, waaronder ook heel wat Belgen.

Volgens VDL gaat het Nederlandse bedrijf nog op zoek naar andere opdrachtgevers in de auto-industrie in de hoop zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.

Geen vervolg op de Mini Countryman

VDL Nedcar krijgt voor de langere termijn van BMW geen vervolgorder voor de nieuwe MINI Countryman. Vanwege de coronapandemie en disruptieve ontwikkelingen heeft BMW besloten het opvolgmodel van de huidige MINI Countryman, die in Born wordt geproduceerd, in eigen huis onder te brengen.

Doordat VDL Nedcar in ieder geval de komende drie jaar de huidige modellen voor BMW blijft bouwen, is er volgens het bedrijf ’tijd om tot een gezonde én duurzame toekomst te komen voor de autofabriek in Born’. Sinds de start in 1967 zijn ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI) in Born geproduceerd.

Harde klap

De Nederlandse minister van Economische Zaken Eric Wiebes laat donderdag weten dat de overheid VDL Nedcar wil helpen bij de zoektocht naar een nieuwe klant. ‘Het besluit van het Duitse bedrijf is een harde klap voor de werknemers en een tegenslag voor de regionale economie’, aldus Wiebes.

De zoektocht naar een nieuwe opdrachtgever had VDL Nedcar al eerder ingezet, om minder afhankelijk te worden van BMW. Nu een nieuwe klant van levensbelang is geworden voor de onderneming, biedt het Nederlandse kabinet aan om investeringsagentschap Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in te zetten, evenals ambassades en consulaten.

‘Het is belangrijk de werkgelegenheid en bedrijvigheid in Born en de regio langjarig zeker te stellen’, zegt Wiebes.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20