Bitterzoete druiven voor de familie Sioen

Ruim 10 jaar geleden kocht de West-Vlaamse familie Sioen -bij ons vooral bekend van de gelijknamige textielfabrikant Sioen Industries (Ardooie)- het wijndomein La Marzelle in Saint Emilion.

De familie investeerde ettelijke miljoenen in de wijngaard, de kelders en de omgeving en maakten van dit château onder impuls van directeur Philippe Genevey één van de pareltjes van de appellation. Volgens de laatste Coupe des Grands Crus Classés behoort La Marzelle sinds 5 jaar tot de vier beste cru’s uit het gebied van Saint-Emilion.

Maar de INAO (Institut National des Appellations d’Origine), de commissie die de wijnen hun kwalificatie toekent, ontnam La Marzelle in 2006 de status van ‘Grand Cru’. De commissie erkende de inspanningen en de kwaliteit van La Marzelle maar omdat de classificatie is gebaseerd op ‘de consistentie van de wijn over een periode van 10 jaar‘ viel La Marzelle naast de prijzen. Een beslissing die de zware investeringen en het humeur van Jean-Jacques Sioen ondermijnden.

Sioen en 10 andere gedeclasseerde châteaux lieten het daar niet bij. Zij die -net als La Marzelle- hun label “Grand Cru Classé” moesten inleveren tekenden protest aan tegen de uitspraak. En met succes, want het gebruik van de classificatie werd begin 2007 in z’n geheel on hold gezet. De wijnmakers mochten op het nippertje toch nog hun gewone etiketten (classificatie 1996) gebruiken voor de 2006-oogst. Met de magische woorden “Grand Cru Classé” erop.

Tot een administratieve instantie op 1 juli van dit jaar besliste dat de volledige 2006-classificatie ongeldig was, vanwege de verschillende onregelmatigheden die zich bij de classificatie 2006 hadden voorgedaan. De instantie spreekt van een arbitraire classificatie, omdat sommige domeinen wel en andere -waaronder La Marzelle- niet werden bezocht. De commissie besliste uiteindelijk om de classificatie 1996 voorlopig in ere te herstellen voor een additionele periode van 3 jaar. Dat betekent dat geen enkele wijn van 2006 of later het etiket ‘Grand Cru Classé’ of ‘Premier Grand Cru Classé’ mag dragen.

In en rond Saint Emilion is de verwarring vandaag totaal. Directeur Philippe Genevey van La Marzelle spreekt van ‘een bitterzoete overwinning’. “Vandaag is er geen classificatie voor de wijnen die na 2005 werden geproduceerd. Dat zorgt in St.-Emilion voor de nodige spanningen. La Marzelle wordt dan ook nog eens beschouwd als een slechte verliezer, terwijl we enkel vragen om een eerlijke klassering, op basis van de vastgestelde normen.’

Het lot van de Grand Cru’s ligt nu in handen van het Franse ministerie van Landbouw en van Financiën. Maar wie beroep wil aantekenen tegen de uitspraak die zij zullen vellen, wacht een jarenlange gerechtelijke strijd.

[Bronnen: IHTWine SpectatorWine Tours Bordeaux]

Meer