De prijs van Bitcoin begon vrijdagochtend aan een forse rally. Op het moment van schrijven schommelt de koers rond de 47.500 dollar. Ook de smart contract-munten Ethereum en Cardano noteren op dit moment een mooie hausse.
Vrijdagochtend omstreeks 9 uur begon de koers van Bitcoin aan een stevige rally. ‘s Werelds grootste cryptomunt kostte rond 8 uur 30 nog 43.800 dollar. Twee uur later stond de prijs al zo’n 1.000 dollar hoger. Tussen 12:20 en 12:40 springt de cryptomunt dan opeens naar 47.600 dollar in waarde per stuk.
Dankzij deze forse koersstijging steeg Bitcoin de afgelopen 24 uur met meer dan 10 procent. Het afgelopen jaar steeg de koers van de digitale munt meer dan 340 procent. In totaal heeft Bitcoin op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van 890.000 dollar. Dat staat te lezen in de tabellen van Coinmarketcap en Coingecko.
Tweede grootste cryptomunt Ethereum zag eveneens een rally van meer dan 9 procent. De digitale munt van Vitalik Buterin noteert momenteel aan een prijs van 3.200 dollar. Smart contract-munt en Ethereum-rivaal Cardano, van blockchainontwikkelaar Charles Hoskinson, kent met een 24-uurse stijging van meer dan 7 procent ook een gezond herstel. De cryptomunt kon zo opnieuw de plaats van derde meest waardevolle crypto bemachtigen. Eerder deze week kon de stablecoin Tether Cardano van die troon stoten.
De reden voor het marktoptimisme
Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder (SEC), sprak zich deze week constructief uit over de toekomst van de cryptomarkt in de Verenigde Staten. Volgens Gensler zou een Bitcoin-ETF, gebaseerd op de verhandeling van futures, veel veiliger zijn voor beleggers dan eerder voorgestelde ETF-projecten. Hiermee wordt de hoop op een eerste Amerikaanse ETF opnieuw leven ingeblazen.
De uitspraken van Gensler droegen bij aan de tsunami van kopers die vandaag naar de cryptomarkt trokken om Bitcoins in te slaan.
Short sellers worden de pan in gehakt
Volgens cryptosite Cointelegraph werd er tijdens de cryptorally op enkele minuten tijd 270 miljoen dollar aan short positions geliquideerd. In totaal werden zo’n 539 shorts geëlimineerd op de markt. Short sellers verkopen activa die eigenlijk niet in hun bezit zijn. Op die manier hopen ze te kunnen profiteren van een daling van de koers.
(kg)