De stichter van Cardano is tegen het verbranden van cryptomunten: waarom?

Cardano-oprichter Charles Hoskinson is sterk gekant tegen de deflatoire economie van cryptomunten. Het permanent uit circulatie halen van munten is zeer populair bij tegenhanger Ethereum.

Volgens Cardano-bedenker Charles Hoskinson is het verbranden van cryptomunten het equivalent van iemands voedsel stelen. Dat vertelde Hoskinson in een video op YouTube waar hij op vragen van fans en beleggers reageerde.

Volgens Hoskinson weerspiegelt het gebruik van cryptomunten verbranden de “hebzucht en domheid” van onze samenleving. Nochtans is het één van de meest voorkomende technieken in de cryptowereld om inflatie tegen te gaan.

Cryptomunten “verbranden” is feitelijk het permanent uit circulatie halen van crypto door ze in een portefeuille te steken die definitief ontoegankelijk wordt gemaakt. Zo wordt de munt schaarser en zou de koers in theorie gezond blijven stijgen.

“Verbranden zodat jij wat extra geld kan verdienen”

“We zijn zo blij dat je ons vertelt dat we andere mensen hun geld moeten vernietigen zodat jij wat extra geld kan verdienen door jouw Cardanomunten te verkopen en naar de volgende munt kan gaan”, zei Hoskinson sarcastisch tegen iemand die opperde dat er meer munten verbrand moeten worden.

Ontwikkelaars van tweede grootste cryptomunt Ethereum geloven wel in het verbranden van crypto. Sinds de implementatie van de London-update in begin augustus werd er al voor een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar aan Ethermunten verbrand.

Via die London-update kunnen Ethereum-gebruikers ervoor kiezen om Ether te verbranden in plaats van een miner te betalen voor een transactie. Deze nieuwe manier voor het betalen van transfers heet de base fee.

Ook Binance, de cryptomunt van de gelijknamige cryptobeurs, wordt elk kwartaal traditioneel verbrand. Vorig kwartaal haalde Binance zo voor 400 miljoen dollar van zijn cryptomunten uit circulatie.

Cardano verliest tijdelijk derde plaats

Hoewel Hoskinson zelf nooit Cardano-munten zou verbranden, gelooft hij wel dat gebruikers van de munt die optie moeten hebben. Hoskinson vroeg Cardano-ontwikkelaars in het verleden al om een “proof-of-burn-app” te ontwikkelen, wat gebruikers zou toelaten om Cardano-munten te “vernietigen” als transactiekost, net als de London-upgrade van Ethereum dus.

Op het moment van dit schrijven koerst Cardano aan 2,15 dollar per stuk, wat een verlies van 8,80 procent op 24 uur betekent. Maandag verloor Cardano ook voor enkele uren zijn plaats als derde grootste cryptomunt ter wereld aan de stablecoin Tether. Beide cryptomunten zagen hun marktkapitalisatie maandag onder de 70 miljard duiken. (mah)

Lees ook: Elke minuut worden er 5 cryptomunten van Ethereum verbrand

Meer