Bitcoin vormt ultieme indekking tegen inflatie: “Geen andere weg voor VS dan geld bijdrukken”

Volgens Okcoin-CEO Hong Fang heeft Bitcoin zijn fundamentele waarde nooit verloren. De cryptomunt zou ook het meest “pure” en gedecentraliseerde netwerk kennen. Business AM stelde de techpionier enkele prangende vragen over de toekomst van Bitcoin en het cryptolandschap.

Okcoin is een cryptobeurs die zichzelf vooral ziet als een techonderneming. Het bedrijf, dat in 2013 uit de grond gestampt werd door de Chinees Star Xu, verhuisde in 2017 van China naar de VS. Okcoin biedt ondertussen zijn diensten aan in meer dan 190 landen, waaronder België en Nederland. Vandaag de dag is de onderneming gevestigd in de Bay Area van San Francisco en staat Hong Fang als CEO achter het roer.

Fang, een voormalige Goldman Sachs-bankier die Wall Street wisselde voor de cryptosector, is een interessante figuur met een duidelijke visie voor de cryptowereld: de applicaties moeten toegankelijker en gebruiksvriendelijker worden en innovatie moet zijn vrije gang kunnen gaan. Daar zullen ook regelgevers rekening mee moeten houden.

De vloek der kennis

“De ultieme waarde die wij onze klant willen bieden, is de gebruikservaring. Crypto was vóór 2021 een zeer niche markt. Mensen die erin stapten, wisten er meestal al veel over en hebben ofwel een zeer sterke ideologische drijfveer of een economische reden om erin te stappen. Na 2021 is het landschap echter veranderd en gaat het naar ons gevoel steeds meer over consumententechnologie”, meent de Okcoin-CEO.

Fang heeft het ook over het concept van de curse of knowledge, ofwel de vloek der kennis. “Er komen heel wat technische aspecten bij kijken en voor nieuwkomers is dat niet altijd zo intuïtief. Daarom bouwen wij sterk aan de ervaring van onze applicatie”, zegt Fang nog. Zo denken we bijvoorbeeld niet meer aan het achterliggende ICP-protocol wanneer we vandaag het internet gebruiken. “Maar voor crypto is dat een ander verhaal, omdat de technologie nog zo pril is”, klinkt het.

Ook de nieuwste cryptotechnologieën, zoals DeFi-, NFT– en Web3-applicaties, implementeren op een platform houdt een reeks uitdagingen in. “Er zijn bepaalde aspecten van deze nieuwe ruimte die een beetje als een zeepbel aanvoelen, maar tegelijkertijd geloof ik dat nieuwe technologie op korte termijn altijd te duur is, maar op lange termijn altijd ondergewaardeerd. NFT’s en Web3 zijn interessant omdat het mensen de kans geeft om zichzelf uit te drukken en gemeenschappen te vormen”, zegt Fang.

“Je kunt niet verwachten dat regelgevers de echte innovators voor zijn”

Veel van die benodigde structuren hangen ook af van hoe de toekomstige regelgeving voor crypto er zal uitzien. Volgens persbureau Bloomberg maakt de cryptosector zich klaar voor een “aanval van regelgevende en handhavende maatregelen” dit jaar. Fang is daar echter niet nerveus over.

“Ongeacht het regelgevend kader zijn onze waarden dat we de dingen op de juiste manier willen doen en we ervoor willen zorgen dat we onze klanten goed behandelen. Er zullen natuurlijk grijze zones zijn in de wetgeving, wat altijd het geval is met nieuwe technologie. Als Facebook een nieuw product wil lanceren, vragen ze eerst toestemming aan regelgevers en natuurlijk wordt dat dan niet goedgekeurd. Je kunt niet verwachten dat regelgevers de echte innovators voor zijn”, verklaart Fang.

“De fundamentele waarde van Bitcoin verandert niet”

Tenslotte verwacht Fang dat beleggers specifiek naar Bitcoin zullen grijpen om een opkomende globale inflatiestorm te ontvluchten. “Ik denk dat specifiek Bitcoin dient voor dit doel. Ik ben het met personen zoals Jack Dorsey eens dat Bitcoin waarschijnlijk het meest gedecentraliseerde netwerk is dat er is, per ongeluk of met opzet. Er is natuurlijk volatiliteit op korte termijn. Dat komt door de investeringen van grote instituten, de hoeveelheid activa die in het systeem gepompt worden en de speculatieve ETF’s (indextrackers voor de derivatenmarkt, red.)”, stipt Fang aan.

De Okcoin-baas ziet nog zeker twee belangrijke zaken gebeuren voor cryptomunten dit jaar en in de nabije toekomst. Ten eerste zal de prijs van Bitcoin zich langzaam ontkoppelen van andere crypto vanaf 2022 en de daaropvolgende jaren. Ten tweede zullen die andere crypto steeds vaker gaan correleren met “gewone” aandelen. 

“De fundamentele waarde van Bitcoin verandert niet. De opslagplaats van waarde is er nog steeds terwijl de opties om ermee te betalen zich steeds ontwikkelen. De Amerikaanse Fed kan haar monetaire beleid op korte termijn wijzigen, maar er is geen uitweg voor de Amerikaanse regering behalve meer geld drukken. Ze moeten ofwel hun tijd afwachten en de moeilijke beslissing nemen, of ze kiezen voor de makkelijke weg en drukken geld bij om de overheid uit de schulden te helpen. Bitcoin is de enige schuilplaats”, besluit Fang stiers.

Beursgang in het vizier

Ondertussen staat Okcoin ook open voor een beursgang. Andere cryptobeurzen, zoals Binance, Kraken en FTX werken of denken allemaal aan een beursgang in de nabije toekomst.

“Ja, het is een optie voor ons. We denken echter dat het waarschijnlijk nog twee of drie jaar zal duren. Op dit moment zijn we meer gefocust op het bouwen van ons product en het naar onze klanten te brengen. We hebben geen haast om een beursgang te doen voor kapitaalredenen. Het zal waarschijnlijk voor onze branding zijn. Op dit moment waardeer ik het om een privéonderneming te zijn, omdat we zo een beetje sneller kunnen innoveren”, klinkt het.

(kg)

Meer