Web3 wil dat je minder vertrouwt, maar wat is het eigenlijk?

Tesla-CEO Elon Musk en mede-oprichter van Twitter Jack Dorsey – twee van ’s werelds bekendste techmiljardairs – hebben deze week hun gedachten geuit over een hypothetische nieuwe iteratie van het internet: “Web3”. Maar wat is het en waarom praat iedereen er nu over?

Hoewel het nog steeds een wazig concept is, is Web3, of Web 3.0, door voorstanders al bejubeld als “een gedecentraliseerde versie van het internet op basis van blockchain”. Blockchain is de technologie achter veel grote cryptomunten en non-fungible tokens, of NFT’s. Volgens deze voorstanders vertegenwoordigt Web3 de “volgende fase van het internet” en meer.

Web 1, 2 en 3

De naam van het nieuwe concept impliceert dat er twee voorgangers zijn, en in theorie zijn die er ook. Met Web 1.0 wordt het vroege internet bedoeld, een gedecentraliseerde wereld waarin je enkel op een webpagina kon komen door de juiste URL in te tikken. 

Web 2.0 is het internetleven van nu, waar zo goed als alles gecentraliseerd is. Een groot deel van de communicatie en handel vinden plaats op gesloten platforms die eigendom zijn van een handvol supermachtige bedrijven, zoals Google, Facebook en Amazon. Tenslotte zijn die bedrijven onderworpen aan de controle van gecentraliseerde overheidsregulatoren. 

Web3, het internet van de toekomst, wordt verondersteld “de wereld te bevrijden van de monopolistische controle van gecentraliseerde overheden en big tech.”

“Minder vertrouwen, meer waarheid”

Gavin Wood, de mede-uitvinder van Ethereum en de man die de term Web3 bedacht, is van mening dat deze nieuwe versie van het internet “ofwel onvermijdelijk is, ofwel de samenleving naar de knoppen gaat.” Dat zei hij in een interview met Wired

Hij neemt ter illustratie WhatsApp aan als voorbeeld, een chat-app van Meta. “Wat als WhatsApp een sleutel in zijn dienst opneemt waarmee alle gesprekken kunnen worden ontsleuteld? En hoe weten we dat die er niet is? We kunnen de code niet zien, we kunnen niet zien hoe hun dienst werkt en we weten niets af van de structuur. We moeten blind vertrouwen dat ze de waarheid vertellen.”

Volgens Wood is Web3 een laagdrempelige, toegankelijke wereld voor iedereen en val je niet onder de regels van Big Tech over overheidsinstanties die het internet als drukkingsmiddel gebruiken. Toch is niet iedereen daarmee akkoord.

Zelfde internet, andere naam

Wanneer Tesla-CEO Elon Musk in een tweet vroeg of iemand Web3 gezien had, aangezien hij het niet kon vinden, antwoordde Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, dat het ergens tussen A en Z te vinden was. 

Daarmee verwees hij naar durfkapitaalfirma Andreessen Horowitz, een vroege geldschieter van Facebook en een voorstander van Web3. Volgens Dorsey zal Web3 niet veel verschillen van Web 2.0 en zullen durfkapitalisten en hun exclusieve partners ook daar domineren. “Het zal nooit aan hun prikkels ontsnappen”, tweette hij nog. “Het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit met een ander label.”

(mah)

Meer