Jack Dorsey geringschattend over web 3.0: “Het is een speeltje voor durfkapitalisten”

Kort na zijn ontslag als CEO van Twitter heeft Bitcoin-bull Jack Dorsey zijn misnoegen getweet over de zogenaamde Web3-technologie. Hij laakte in het bijzonder de betrokkenheid van durfkapitaalbedrijven als Andreessen Horowitz bij de financiering van web 3.0.

Waarom is dit belangrijk?

Web3 (of web 3.0) is de vage term voor op blockchain gebaseerde, gedecentraliseerde technologie, bedoeld om “het internet zoals we dat kennen” te vervangen. Vooral de crypto-gemeenschap ziet er een belangrijke technologische revolutie in. Web 3.0 heeft dit jaar ook veel financiering geoogst; de geldschieters Andreessen en Horowitz zijn misschien de meest vooraanstaande enthousiastelingen.

De handel in non-fungibele tokens (NFT’s) op de Ethereum– en Solana-blockchains is de meest zichtbare manifestatie van Web3 geweest dit jaar. Veel bedrijven investeren nu in de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps en games voor die platforms, schrijft Bloomberg.

“Gecentraliseerde entiteit”

Dorsey ziet er echter niet de decentrale belofte van de cryptofilosofie in: “Je bent geen eigenaar van ‘web3′”, tweette hij. “De VC’s en hun LP’s wel. Het zal nooit ontsnappen aan hun drijfveren. Het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit met een ander label. Weet waar je jezelf aan waagt …”

De tweet kreeg meer dan 25.000 likes en duizenden retweets. Een pak twitteraars repliceerden “zeer oneens” of “helemaal verkeerd”, hoewel anderen Dorsey dan weer bijtraden.

“Heeft iemand Web3 gezien?”

Elon Musk, hoofd van e-autofabrikant Tesla, mengde zich in de discussie door te vragen of iemand Web3 heeft gezien. Musk geldt als een scherp Web3-criticus. Dorsey repliceerde op Musks tweet dat het “ergens tussen a en z” te vinden is. Hij hintte op het feit dat de technologie onder de controle staat van het durfkapitaalbedrijf opgericht door Marc Andreessen en Ben Horowitz, meestal gecontracteerd als a16z.

Eerder op de dag tweette Dorsey nog dat Bitcoin de Amerikaanse dollar zal vervangen, in reactie op een tweet van popartiest Cardi B.

“Enorme fan van Dorsey”

De reeks tweets en reacties van de voormalige Twitter-baas zwengelde maandag dus een heus debat aan op het socialemediaplatform. Zo hees Chris Dixon, algemeen partner bij a16z, de vredesvlag door te zeggen dat hij “een enorme fan” van Dorsey is en “hoopte dat we hem uiteindelijk kunnen overhalen naar ETH en andere blockchains.”

“Het is van cruciaal belang dat we onze energie richten op echt veilige en veerkrachtige technologieën die eigendom zijn van de (…) mensen, niet van individuen of instellingen”, reageerde Dorsey.

(ns)

Meer