Verwachte jaarlijkse inflatie in eurozone voor 2021 bedraagt 5%

De jaarlijkse inflatie in de eurozone, de landen van de Europese Unie die de euro als munt hebben, klokt voor december 2021 af op 5 procent. Dat verwacht het Europees bureau voor statistiek Eurostat.

De verwachte jaarlijkse inflatie voor december in België, die in juli 2021 nog 1,4 procent bedroeg, staat volgens Eurostat op 6,5 procent. Daarmee komt België voor hekkensluiters Spanje (6,7 procent), Litouwen (10,7 procent) en Estland (12 procent) te staan.

De hoge inflatie wordt in grote mate bepaald door de sterk gestegen energieprijzen. In december stegen die namelijk met 26 procent ten opzichte van 2020. Dat is anderhalf procentpunt minder dan de stijging van november.

Onzekerheid

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie in de loop van dit jaar weer zal dalen, omdat de energieprijzen zouden stabiliseren. De inflatiesprong zou grotendeels van tijdelijke aard zijn en daarom reageert de ECB niet agressief door de rente te verhogen of alle obligatieprogramma’s van de bank stop te zetten.

ECB-president Christine Lagarde zei dat de economen van de centrale bank voorspelden dat het in 2023 gemiddeld 1,8 procent zal bedragen.

Toch heerst daar onzekerheid over, ook binnen de ECB. ECB-bestuurslid Isabel Schnabel zei dat het groene energielabel dat de EU aan gas- en kernenergie geeft, de prijzen de komende tijd hoog zullen houden.

Kosten aan consument

“Als de inflatie verder zou oplopen en aanhoudende opwaartse verrassingen zou vertonen, zouden de centrale banken zich genoodzaakt kunnen zien hard op de rem te trappen”, aldus analisten van Berenberg vrijdag in hun mondiale vooruitzichten voor het nieuwe jaar.

Volgens ING Bank hangt het stijgen of dalen van de inflatie “in belangrijke mate af van de ontwikkeling van de gasprijzen, die de afgelopen weken ongelooflijk volatiel zijn geweest en een belangrijke aanjager zijn van de recente inflatiegolf. Bij de huidige futuresprijzen voor aardgas en olie zal de energie-inflatie waarschijnlijk haar hoogtepunt hebben bereikt en vanaf nu een dalende trend vertonen.”

De bank voegde daaraan toe: “De inflatie van niet-energetische industriële goederen is in de afgelopen twee maanden al van 2 naar 2,9 procent gestegen, wat duidelijke tekenen zijn dat de kosten in een sneller tempo aan de consument worden doorberekend. Wij verwachten dat dit in het begin van het nieuwe jaar zal aanhouden.”

(jvdh)

Meer