“Prijs Bitcoin blijft nog een tijd tussen de 17.000 en 22.000 dollar schommelen” 

Net zoals de aandelenmarkten zitten de cryptomunten nog altijd in woelig vaarwater. Even leek er een herstelbeweging aan de gang te zijn, maar intussen hebben de crypto’s opnieuw terrein moeten prijsgeven. Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt op de markt, flirt opnieuw met de ondergrens van 20.000 dollar.

Het blijven barre tijden voor cryptobeleggers. We nemen de koers van Bitcoin als voorbeeld. De waarde van de grootste cryptomunt op de markt is dit jaar al gezakt met bijna 60 procent. Het is dan ook volatiliteit troef op de cryptomarkt. Op 18 juni was de BTC-koers zelfs even gezakt tot minder dan 18.000 dollar.

Sindsdien schommelt de waarde van BTC tussen 20.000 en 21.500 dollar. Afgelopen zondag was Bitcoin even goed op weg om de kaap van 22.000 dollar te ronden. Maar intussen heeft de digitale munt opnieuw terrein moeten prijsgeven. Op het moment van dit schrijven krijg je voor een Bitcoin net iets meer dan 20.000 dollar. Deze middag was de koers zelfs even onder die symbolische grens gedoken.

Recessie en inflatie

“Een dreigende recessie en hoge inflatie spelen Bitcoin parten. Dat zal waarschijnlijk voor de rest van het jaar, en waarschijnlijk daarna ook nog, het geval zijn”, merken analisten van het cryptohandelsplatform Bitfinex op in een nota.

Ook de stijgende rente, als reactie op de hoge inflatie, is nefast voor de crypto’s. Zo heeft de Federal Reserve tijdens de rentevergadering in juni beslist om de rente op te trekken met 75 basispunten. Zo’n verhoging treft de crypto’s omdat zo’n investering geen coupon of dividend uitkeert. De opbrengsten zijn dus volledig afhankelijk van de koers. Bij een rentestijging is het dan ook interessanter om te investeren in vastrentende activa, zoals obligaties.

Wat brengt de (nabije) toekomst voor Bitcoin?

Vijay Ayyar, vicepresident bedrijfsontwikkeling bij het cryptohandelsplatform Luno, verwacht dat de koers een tijdje tussen de 17.000 en 22.000 dollar zal schommelen. “Het huidige marktsentiment en de verwachte renteverhogingen van de Federal Reserve wegen op alle risicovolle activa”, merkt hij op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

“De cryptomarkt krijgt nu voornamelijk te maken met berenmarktrally’s, waarbij beleggers hun digitale munten meteen van de hand doen zodra de koersen stijgen”, vervolgt hij.

Intussen moeten sommige bedrijven de boeken neerleggen als gevolg van de cryptocrash. Het cryptohefboomfonds Three Arrows Capital is daar één van. Het kon een lening van meer dan 670 miljoen dollar niet terugbetalen. Sam Bankman-Fried (SBF), zelf bestuursvoorzitter van FTX, waarschuwt overigens dat sommige cryptobeurzen al heimelijk bankroet zijn.

(lb)

Meer