Bitcoin neemt opnieuw een duik: Fed-notulen benoemen cryptomunten als risico voor financiële stabiliteit

Fed-notulen van de beleidsvergadering in januari wijzen duidelijk op plannen voor een agressieve renteverhoging. Maar de centrale bank uitte tijdens de meeting ook zijn bezorgdheid over cryptomunten zoals stablecoins. Dat zijn crypto die de koers van fiatgeld volgen en vormen belangrijke tokens voor het gedecentraliseerd ecosysteem.

Volgens het verslag van de Amerikaanse Federal Reserve over zijn jongste rentevergadering in januari, is er wel degelijk een renteverhoging in zicht. Die zou bijna onvermijdelijk zijn om de torenhoge inflatie in de VS te counteren. De Amerikaanse inflatie kwam in januari neer op zo’n 7,5 procent. Een eerste renteverhoging, waarvan er volgens sommigen in totaal vier kunnen zijn dit jaar, zou wellicht ingevoerd worden vanaf maart.

Maar in het verslag uitten verschillende Fed-functionarissen ook hun bezorgdheid over cryptomunten. De centrale bankiers zijn vooral bekommerd over de zogenoemde stablecoins, zoals Tether. De waarde van die cryptomunten is gelinkt aan de koers van het fiatgeld van de centrale banken, maar wordt niet altijd ondersteund door geldige effecten in het portefeuille van de stablecoin-uitgever. 

Zo wordt de waarde van Tether-munten (totale marktwaarde van bijna 80 miljard dollar) gesteund door handelspapieren in de Kaaimaneilanden. Die effecten zouden bijzonder onbetrouwbaar zijn, vooral tijdens volatiele tijden op de markten.

Snelle groei van stablecoinmarkt is opduikend risico, meent Fed

De Fed maakt zich zorgen over het hoge tempo waarop de waarde van de stablecoinmarkt uitdeint. Deze activaklasse zou namelijk door vele beleggers gebruikt worden om cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum, aan te kopen. Indien de waarde van die munten inderdaad niet correct gefundeerd is, zou er mogelijk sprake zijn van een zeepbel binnen de cryptowereld.

Omdat stablecoin-makers geregeld beschuldigd werden van het bijmaken van stablecoins die niet leunen op werkelijke waarde in fiatgeld, werd Tether in oktober 2021 al eens aangewezen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als een “mogelijk besmettingsgevaar voor het globale financieel systeem”.

De Fed benoemt stablecoins nu ook openlijk als een “kwetsbaarheid voor de financieringsmarkten” in zijn notulen. “Sommige raadsleden zagen opduikende risico’s voor de financiële stabiliteit in verband met de snelle groei van cryptoactiva en gedecentraliseerde handelsplatformen,” staat er nog te lezen in het Fed-verslag.

Crypto krijgt klappen, goud doet het goed

Nadat de notulen gepubliceerd werden, kreeg de cryptomarkt vorige week serieuze klappen. Ook de dreigende escalatie van een conflict tussen Rusland en Oekraïne deed menige cryptokoersen in het rood duiken, terwijl Bitcoin-tegenhanger en edelmetaal goud een rally tot 1.900 dollar zag. 

Op het moment van schrijven, noteert de koers van Bitcoin een verlies van meer dan 4 procent op 24 uur tijd terwijl het wekelijks waardeverlies afstevent op 10 procent. De prijs van Bitcoin kijkt momenteel naar een weerstandslijn van 48.000 dollar.

Ethereum moest een koersdaling van 5,3 procent optekenen en andere altcoins zoals Cardano, Avalanche en Terra zagen de afgelopen 24 uur meer dan 6 procent van hun marktwaarde verdampen.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20