Bitcoin-app van El Salvador krijgt nieuwe softwareontwikkelaar, na klachten over identiteitsdiefstal en verdwijnende fondsen

El Salvador heeft een nieuwe softwareonderneming aangetrokken voor zijn Bitcoin-wallet Chivo, de digitale portemonnee die de overheid van het Latijns-Amerikaanse land speciaal voor de aankoop en bewaring van de cryptomunten lanceerde. Over Chivo waren de laatste maanden veel klachten binnengekomen: zo zouden mislukte transacties, verloren geld en andere technische problemen de gebruikers parten spelen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is interessant te zien hoe de staat die als eerste Bitcoin als legaal betaalmiddel accepteerde, omgaat met de groeipijnen van dit beleid.

Het is nu AlphaPoint, een Amerikaanse ontwikkelaar, dat de infrastructuur voor de cryptowallet levert. Dat zei de Salvadoraanse regering eerder deze week, wat werd opgepikt door de zakensite Business Insider.

“El Salvador en president Bukele lopen echt voorop in de wereld als het gaat om de nationale adoptie van Bitcoin”, betoogde AlphaPoint-CEO Igor Telyatnikov in een verklaring.

“Niemand anders heeft zelfs maar een poging gedaan tot een project van deze aard. Wij bij AlphaPoint zijn vereerd om betrokken te zijn bij dit proces en om oplossingen te leveren die zowel betrouwbaar zijn als overeenstemmen met de schaal van deze inspanning”, aldus nog Telyatnikov. “De Chivo Wallet-app ondersteunt miljoenen Salvadorezen, van wie velen voor het eerst toegang hebben tot financiële diensten.”

Hackers

Kort nadat het in september het eerste land ter wereld werd dat Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde, begon El Salvador met het uitgeven van de Chivo-wallet aan zijn burgers. Met de mobiele app kunnen mensen en bedrijven Bitcoins versturen en ontvangen.

Het systeem wordt nu actief gebruikt door miljoenen mensen, beweert president Nayib Bukele.

Maar gebruikers van Chivo hebben een reeks problemen gemeld, zoals identiteitsdiefstal, geld dat uit portefeuilles verdwijnt, geblokkeerde rekeningen en ongeoorloofde transacties.

De overheid stopte voor 30 dollar aan Bitcoin in elke portemonnee om het gebruik ervan aan te moedigen. Verschillende mensen beweren dat hackers Chivo-portemonnees openden met hun ID-nummers om aanspraak te maken op deze stimulans, meldde de site The Block.

Athena Bitcoin, een aanbieder en exploitant van Bitcoin-automaten, leverde de technologie voor de Chivo-portemonnee voordat het bedrijf werd vervangen door AlphaPoint.

71 procent van de Salvadorezen heeft geen bankrekening

Volgens Salvadoraans president Nayib Bukele zorgt de legalisering van Bitcoin ervoor dat mensen makkelijker toegang krijgen tot financiële diensten, en handiger geld kunnen overmaken vanuit het buitenland. Ongeveer 71 procent van de Salvadorezen heeft geen bankrekening, volgens Statista.

Maar het IMF drong er in januari bij El Salvador op aan om Bitcoin niet als wettig betaalmiddel te gebruiken, vanwege de risico’s voor de financiële stabiliteit en de consumentenbescherming – een oproep die door Bukele werd verworpen.

Naast de regulatoire druk waren ook de technische issues die nu optreden bij de ingebruikname van de crypto-wallet door de voortvarende leider mogelijk niet ingecalculeerd.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.