Bill Gates: “Wereld is er beter aan toe dan ooit tevoren”

De wereld is er beter aan toe dan ooit voordien. Dat heeft miljardair Bill Gates, mede-oprichter van het technologiebedrijf Microsoft, gezegd tijdens een toespraak voor de Johns Hopkins University School of Advanced International Studies. Hij betoogde dat de voorbije periode op alle vlakken een gigantische vooruitgang is gemaakt, al gaf hij toe dat men niet naast de aanhoudende problemen mag kijken.

Gates prees bovendien het Amerikaanse Congres voor zijn beslissing om de besparingen op de middelen voor het Amerikaans ministerie van buitenlandse zaken, voorgesteld door president Donald Trump, af te wijzen.

Zorgwekkend

Bill Gates wees erop dat het Amerikaans budget voor buitenlandse hulp tijdens het ambtstermijn van president George W. Bush nagenoeg is verdubbeld. Bush creëerde het President’s Emergency Plan For Aids Relief (Pepfar) om levensreddende hiv-behandelingen in zwaar getroffen landen in Afrika ter beschikking te kunnen stellen.

Gates noemde het zorgwekkend dat de Amerikaanse overheid voor het eerst een aanzienlijke verlaging in de begroting van het ministerie van buitenlandse zaken, met inbegrip van buitenlandse hulpprogramma’s zoals Pepfar, heeft aanbevolen. “Gelukkig heeft in dergelijke materies het Congres het laatste woord,” aldus de miljardair.

Het Amerikaanse Congres wordt nochtans door de republikeinse partij van Donald Trump gedomineerd. De republikeinse senator Lindsey Graham zei vorig jaar al dat hij geen daling van 29 procent in de begroting voor het ministerie van buitenlandse zaken zou dulden.

“Degenen die uit de buitenlandse hulpverlening willen stappen en de zachte macht van de tafel willen halen, zouden moeten luisteren naar minister van defensie James Mattis, een vier-sterren marine-generaal, die heel duidelijk heeft laten verstaan dat bezuinigingen op buitenlandse zaken de kans op oorlog alleen maar zouden verhogen,” aldus Graham.

Bob Corker, nog een republikeinse senator, benadrukte dat Donald Trump zijn bezuinigingen op het ministerie van buitenlandse zaken toespitste omdat hij wou demonstreren de fiscale problemen aan te pakken, maar niet bereid was om te bezuinigen op allerlei posten die wel de uitgaven hoog doen oplopen.

Gates getuigde bij de Amerikaanse politiek te hebben aangedrongen de budgetten van programma’s voor volksgezondheid rond polio, reproductieve gezondheid en verwaarloosde ziekten te verhogen. Hij voegde er aan toe dan ook eer te willen betonen aan het Congres, dat de besparingen heeft afgewezen.

Hij wees er nog op dat de Verenigde Staten slechts 0,23 procent van zijn bruto binnenlandse product besteed aan buitenlandse gezondheidsprogramma’s. “In Frankrijk, Duitsland en Engeland ligt dat cijfer drie keer hoger,” betoogde hij. “Bovendien moet worden vastgesteld dat China in buitenlandse ontwikkelingshulp meer investeert dan de Verenigde Staten.”

Positief

Bill Gates zei anderzijds positief te blijven over de toestand van de wereld, ook wanneer men op dit ogenblik geconfronteerd wordt met politieke verdeeldheid, geweld en natuurrampen. “De periode sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ongelooflijke realisaties getoond,” benadrukt hij. “Men zag een fenomenale vermindering van geweld, gekoppeld aan een sterke vooruitgang van de geletterdheid en een grote verbetering van de gezondheid.”

“In bijna elke factor is de wereld tegenwoordig een veel betere plek dan ooit in de geschiedenis. In 1990 stierven wereldwijd twaalf miljoen kinderen onder de vijf jaar. Dat aantal is nu minder dan 5 miljoen per jaar.”

De miljardair benadrukte ook dat de wereld nu honderd keer minder gewelddadig is dan duizend jaar geleden, omdat het percentage gewelddadige sterfgevallen drastisch afneemt.

“Hoewel dit niet betekent dat men zich zelfvoldaan kan opstellen tegenover de resterende problemen, is een zeer negatieve kijk op de wereld niet objectief,” aldus nog Bill Gates.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20