Bill Gates: “Hoe vrijgeviger Europa zich toont, hoe meer vluchtelingen zullen opdagen”

Bill Gates, de Amerikaanse filantroop en stichter van het softwarebedrijf Microsoft, heeft in een interview met de Duitse krant Die Welt gezegd dat Europa moet stoppen met zijn generositeit te demonstreren ten opzichte van asielzoekers.

Enkel op die manier kan het continent van “een overweldigende instroom van migranten” gespaard blijven, zegt Bill Gates. De Europese staten moeten grotere inspanningen leveren om Afrikanen te ontraden naar het continent af te reizen. Dat moet vooral door de overtocht op zee en over land moeilijker te maken.

“Aan de ene kant wil je generositeit tonen door veel vluchtelingen op te nemen. Maar hoe vrijgeviger bent, hoe meer mensen dat gaan doorvertellen en hoe meer Afrikanen gemotiveerd zullen zijn om hun land te verlaten en de oversteek te wagen.”

De snelle groei van de Afrikaanse bevolking

Gates denkt ook dat ontwikkelingshulp kan helpen om de enorme migratiedruk op Europa te verlichten. Die druk wordt nog opgevoerd door de snelle groei van de Afrikaanse bevolking.

Dat continent zal binnen 30 jaar 2,5 miljard mensen tellen. Op het Afrikaanse continent zal dan 40% van de wereldbevolking wonen. 40% van die mensen zullen jonger zijn dan 20 jaar.

De Microsoftstichter raadt de Europese landen dan ook aan om – net als Duitsland – 0,7% van het bbp aan ontwikkelingshulp te besteden. Toch vindt Gates Merkels aanpak van de vluchtelingencrisis verkeerd: 

“Duitsland kan onmogelijk de enorme aantallen mensen die naar Europa willen absorberen.”

[media-credit name=”AFP” align=”aligncenter” width=”720″][/media-credit]

De Bill & Melinda Gates Foundation

Gates weet waarover hij spreekt. Hij behaalde wereldfaam als de stichter van het softwarebedrijf Microsoft, dat van hem een van de rijkste mensen op aarde maakte. In 2008 verliet hij het bedrijf om zich voltijds met zijn liefdadigheidsinstelling Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF) bezig te gaan houden.

BMGF is de grootste privé-liefdadigheidsstichting in de in de wereld. Ze werd opgericht in 2000 en wil wereldwijd de gezondheidszorg verbeteren en de extreme armoede uitroeien. 

De stichting wordt gecontroleerd door Bill Gates, zijn echtgenote Melinda en miljardair Warren Buffett. Eind december 2014 had de stichting 44 miljard dollar aan goede doelen geschonken, waarvan 28 miljard afkomstig was van Bill Gates zelf.

In november vorig jaar kregen Gates en zijn echtgenote door de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom ““ de hoogste erkenning die een burger in de Verenigde Staten kan krijgen ““ toegekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20