‘Trump had gelijk: grenzen hebben gewonnen’

In een interview met de Franse krant Le Figaro wijst de specialist in geopolitieke analyse Bruno Tertrais erop dat na het terrorisme en de immigratie, nu ook de pandemie de terugkeer van de grenzen aanmoedigt.

‘De grenzen hebben in vijf jaar tijd drie schokken te verduren gekregen: terrorisme, immigranten en de pandemie. Deze driedubbele schok heeft de [terugkeer van] grenzen opnieuw gelegitimeerd en ook de droom van een ‘open planeet’ is vervaagd. Grenzen hebben ‘gewonnen’ (…) ’30 jaar na het einde van de Koude Oorlog zijn we getuige van het einde van een cyclus.’ 

Volgens Tertrais is niet alleen Europa in deze problematiek betrokken, maar werden de voorbije jaren op verschillende continenten opnieuw grenzen opgetrokken. Mee aan de basis daarvan ligt de opkomst van het nieuwe nationalisme, ook in India en de Verenigde Staten, waar het optrekken van afrasteringen en muren deel uitmaakt van de binnenlandse politiek.

‘Trump had gelijk’

(…) ‘Toen Donald Trump zei dat ‘de mensen grenzen willen zien’ had hij gelijk. De No Border, militanten die pleiten voor de afschaffing van de grenzen, vertegenwoordigen enkel nog zichzelf’.

‘Zeggen dat muren alles oplossen is een fabel, maar zeggen dat ze totaal inefficiënt zijn is de waarheid geweld aandoen’, alsnog de Fransman.

40 procent van de wereldbevolking woont in 2050 in Afrika

Opmerkelijk genoeg rept Tertrais in het interview met geen woord over Afrika, een continent dat de volgende decennia met een explosieve bevolkingsaangroei te maken zal krijgen. 

Cijfers in 2019 gepubliceerd door de Bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties laten aan de verbeelding weinig over. 

Terwijl in Europa en Latijns Amerika de bevolking de volgende decennia zal stabiliseren en Noord Amerika een lichte groei kent, blijft de bevolking in China (oranje lijn) nog even, en in Afrika (oranje stippellijn) nog lang, groeien.

Maar het is vooral in Afrika dat de bevolkingsaangroei zal exploderen. Dat continent zal de volgende decennia dan ook beïnvloeden wat in Europa gebeurt.

Afrika is ‘de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid

Al in 2017 noemde de Franse politicus Jean-Louis Borloo Afrika ‘de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid.

‘Het continent telde 250 miljoen mensen ten tijde van de onafhankelijkheid en telt er vandaag 1,25 miljard. Dat continent zal binnen 30 jaar 2,5 miljard mensen tellen. Kan u zich voorstellen wat dat betekent? Op het Afrikaanse continent zal dan 40% van de wereldbevolking wonen. 40% van die mensen zullen jonger zijn dan 20 jaar. Het is dus de belangrijkste gebeurtenis. De vraag die we moeten stellen is eenvoudig. Belangt dit ons aan, ja of neen? Biedt dit geweldige kansen op vlak van ontwikkeling, ook voor de Europese economie? Of gaat het om een enorme destabilisering die nu al aan de gang is?’

Een destabilisering die door drie voormelde schokken dus voorlopig een pauze heeft ingelast.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20