Chinese en Indiase militairen gaan weer op de vuist in Himalaya

Chinese en Indiase militairen zijn opnieuw slaags geraakt langs de omstreden grens in het Himalayagebergte. Daarbij zijn er aan beide kanten gewonden gevallen. 

Het gevecht brak afgelopen woensdag uit in Naku La, in de noordoostelijke Indiase staat Sikkim – zes maanden nadat minstens twintig Indiase soldaten om het leven kwamen na een aanvaring met Chinese grenstroepen in het betwiste grensgebied. 

Het Indiase leger deed de recentste knokpartij af als een ‘kleine schermutseling’ en zei in een verklaring dat de spanningen ‘door de plaatselijke commandanten volgens de vastgestelde protocollen waren opgelost’.

De noordoostelijke Indiase staat Sikkim. Foto: Google Maps

Stokken en stenen

Een Chinese patrouille probeerde het Indiase grondgebied binnen te dringen en werd teruggedrongen, klinkt het in New Delhi. Volgens sommige berichten werden stokken en stenen gebruikt, maar was er geen sprake van geweervuur. 

Vier Indiase militairen raakten gewond, zo melden regeringsbronnen. Volgens Indiase media hebben ook verschillende Chinese soldaten verwondingen opgelopen, maar hoeveel is niet bekend. 

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, gaf geen details over het incident, maar zei dat de Chinese troepen ‘zich inzetten voor de handhaving van de vrede’ en drong er bij India op aan ‘zich te onthouden van acties die de situatie langs de grens zouden kunnen doen escaleren of compliceren’.

Spanningen

Sinds vorig jaar lopen de spanningen tussen beide landen weer hoog op. Zowel China als India stuurden duizenden soldaten naar de betwiste grens in de Himalaya. Aanleiding was de aanleg van een weg naar een nieuw militair vliegveld op het Indiase deel van het grondgebied. Dat beschouwt China als een bedreiging.

In 1962 vochten China en India een grensoorlog uit over de 3.500 kilometer lange grens. En in 2017 kwam het nog tot gevechten op het Doklamplateau in de oostelijke Himalaya, die meer dan zeventig dagen duurden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20