De Amerikaanse multimiljardair en filantroop Bill Gates denkt dat de Verenigde Staten op weg zijn naar een volgende financiële crisis op eenzelfde schaal als die van 2008.
De stichter van het softwarebedrijf Microsoft deed deze sombere voorspelling tijdens een vraag-en-antwoordsessie op de socialenieuwswebsite Reddit. Op de vraag of de Verenigde Staten voor een nieuwe financiële crisis staan, antwoordde Gates: “Ja. Het is moeilijk te zeggen wanneer dat zal gebeuren maar het is een certitude.”
Rommelhypotheken
De financiële crisis van 2008 werd veroorzaakt door de zogenaamde ‘subprimes’ of rommelhypotheken. Dat was geld dat banken leenden aan mensen die onvoldoende inkomen hadden om afbetalingen te doen.
Zo konden in Amerika mensen een woning aankopen en daarvoor ruim 110% van het benodigde bedrag lenen zonder een aanbetaling te doen of te bewijzen dat ze over voldoende inkomen beschikten om die lening terug te betalen.
Kredietbeoordelaars gaven deze bankproducten ook nog eens Triple-A-status. Dat betekent dat ze zo goed als risicovrij konden worden bestempeld. Maar toen de vastgoedprijzen begonnen te dalen, ontplofte de ganse zaak, met de gekende gevolgen.
1 op 3 Amerikanen heeft zich nog steeds niet hersteld
Die gevolgen blijven tot op vandaag één op elke drie Amerikanen achtervolgen. Uit een recente peiling van EMC Research for Country Financial blijkt dat een derde van alle Amerikanen zich nog steeds niet van die crsisi hebben hersteld.
Hoewel Gates nu een gelijkaardige crisis voorspelt blijft hij optimistisch over de manier waarop men van een recessie kan herstellen. “Ik ben vrij optimistisch over de manier waarop innovatie en het kapitalisme de levensomstandigheden van alle mensen overal kunnen verbeteren.”
Een aantal indicatoren wijst ondertussen al in de richting van een nieuwe recessie in de VS. Zo gaat het aantal mensen dat zijn kredietkaartschulden niet meer kan terugbetalen in stijgende lijn en is het aantal wanbetalingen op autoleningen bij mensen met een slechte kredietscore nu groter dan vóór de financiële crisis.
Ook stond de credit impulse (het aantal nieuwe leningen dat aan de privé-sector wordt toegestaan als percentage van het bbp) in maart voor het eerst opnieuw op hetzelfde niveau als in 2007. Dat wijst op een vertraging van de economische activiteit.
Dan is er nog deze grafiek van de universiteit van Michigan die het Amerikaanse consumentenvertrouwen weergeeft. Hoewel de geschiedenis zich niet noodzakelijk herhaalt, stond die in maart op een niveau dat in het verleden steeds opnieuw de aanzet vormde tot een verloren decennium, eerder dan tot een gewone recessie.