Eén op de vijf werknemers die dit jaar via een cafetariaplan extralegale voordelen kiest, koopt extra verlofdagen bij. Dat blijkt uit een analyse van het hr-bedrijf Acerta.
Key takeaways
- Het aantal werknemers met extra vakantiedagen in hun cafetariaplan is in vergelijking met vorig jaar met 80 procent toegenomen.
- Pensioensparen blijft weliswaar het populairste extralegale voordeel.
Duiding: Wat is een cafetariaplan?
- Het cafetariaplan is een flexibel beloningssysteem waarbij werknemers zelf kunnen kiezen hoe ze een deel van hun loonpakket samenstellen. Ze krijgen een bepaald budget of een aantal opties aangeboden door hun werkgever.
- Een werknemer kan bijvoorbeeld een deel van het brutoloon inruilen voor een bedrijfsauto, extra pensioen, of opleidingen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om aanvullende vakantiedagen “te kopen.”
In het nieuws: Acerta analyseerde de cafetariaplannen van meer dan 10.000 werknemers. Daaruit blijkt dat de extra vakantiedagen aan populariteit winnen.
- Eén op de vijf werknemers (19,4%) die dit jaar via een cafetariaplan extralegale voordelen kiest, koopt extra verlofdagen bij. Dat is 80 procent meer in vergelijking met vorig jaar.
- De jongsten én oudsten kiezen nog iets vaker voor extra vakantie dan de groep tussen 35 en 55 jaar.
- “Toen het hybride werken tijdens en na de coronacrisis doorbrak, was het bijkopen van extra vakantiedagen via het cafetariaplan aanvankelijk minder populair”, merkt Ellen Roelants, experte verloning bij Acerta Consult, op. “De individuele zoektocht naar een haalbare work-life balans lijkt er nu wel toe te leiden dat mensen kiezen voor extra vakantie.”
- Roelants voegt eraan toe dat niet alle werkgevers die optie aanbieden. “Voor bedrijven kan het nochtans interessant zijn om extra verlofdagen te laten bijkopen om het mentaal welzijn van hun werknemers te verhogen of om van een dip in de workload gebruik te maken om werknemers extra vakantie te gunnen”, klinkt het.
Pensioensparen blijft populairder dan extra verlofdagen
Opgemerkt: De opkomst van telewerken zorgt er ook voor dat veel werknemers computerspullen opnemen in hun cafetariaplan.
- Hoewel de keuzes voor pc, laptop, gsm of scherm dit jaar ietwat zijn teruggevallen, blijven ze niettemin een populair extralegaal voordeel, goed voor bijna een kwart (23,53%) van de keuzes. In 2023 koos 30 procent van de werknemers nog voor multimedia.
- Ook mobiliteitskeuzes binnen het cafetariaplan vallen wat terug.
- Slechts in 2,57 procent van de gevallen maakt de auto een deel uit van het cafetariaplan. In 2023 was dat nog 3,53 procent.
- Keuzes voor een fiets blijven ongeveer status quo: 5,3 procent in 2024, tegenover 5,06 procent in 2023.
- “Als werknemer heb je natuurlijk niet elk jaar een nieuwe pc, gsm of laptop nodig. Hetzelfde geldt voor de fiets”, verduidelijkt Roelants. “Van die laatste weten we dat bijvoorbeeld een fietslease niet via een cafetariaplan hoeft te worden geregeld. De echte populariteit van de fiets in het woon-werkverkeer zal dus groter zijn dan het cafetariaplan laat uitschijnen. Over de auto moeten we dan weer vaststellen dat de elektrificatie er blijkbaar niet toe leidt dat werknemers meer budget aan een wagen toekennen.”
Maar: Pensioensparen blijft het populairste extralegale voordeel.
- 29,27 procent van de werknemers neemt pensioensparen op hun cateferiaplan. Dat is een lichte toename in vergelijking met 2023. Toen koos 28,55 procent van de werknemers voor extralegaal voordeel.