Cafetariaplannen: meer werknemers kiezen voor pensioensparen

Pensioensparen is de optie die Belgische werknemers het vaakst kiezen in het flexibele verloningssysteem dat hun bedrijf aanbiedt, de zogeheten cafetariaplannen. Dat blijkt uit de gegevens van ruim 15.000 werknemers die hr-dienstverlener Acerta registreerde.

Een cafetariaplan geeft werknemers de kans om een deel van hun loonpakket zelf samen te stellen.

Pensioensparen is niet alleen het populairste extralegale voordeel, maar ook de snelste stijger in vergelijking met vorig jaar: van 22 procent naar ruim 31 procent van de werknemers. Het gaat om de terugbetaling van de premies die de werknemer eerder stortte voor zijn individueel pensioensparen (derde pijler)

“De stijgende populariteit van het pensioensparen toont dat werknemers bewuster zijn beginnen denken aan hun toekomst. De coronacrisis heeft daar uiteraard een rol in gespeeld, maar ook de stijgende inflatie de afgelopen maanden draagt vermoedelijk bij tot de keuzes van werknemers”, schrijft Ellen Roelants (Acerta Consult) in een toelichting.

Werknemers dol op multimedia

Multimedia (ruim 30 procent) staat op twee en wint eveneens aan populariteit, vakantie en mobiliteit daarentegen worden minder vaak gekozen worden dan een jaar geleden.

“Terwijl thuiswerk ervoor zorgt dat meer mensen opteren voor voordelen als internet, pc en smartphone, is er dan weer iets minder interesse in extra vakantiedagen en mobiliteitsoplossingen”, zegt Acerta.

Roelants verwacht wel een comeback van de optie mobiliteit. “Zeker nu de brandstofprijzen torenhoog zijn, zullen steeds meer mensen op zoek gaan naar groene mobiliteitsoplossingen zoals een fietslease, een elektrische wagen en laadpalen. Bovendien is het tot 2024 fiscaal voordelig om laadpalen te installeren, zowel voor particulieren als voor bedrijven.”

De grootste daler in het cafetariaplan dit jaar zijn de warrants, een vorm van koopopties op aandelen van het bedrijf. Dat heeft volgens Acerta te maken met het slechte beursklimaat.

bron: Acerta

(kg)

Meer