Big business van legale cannabis komt naar België: legale plantage in Limburg

Cannabis als een nieuwe economische groeisector? Het is niet uitgesloten: Limburgse farma-ondernemers hebben plannen om met productie voor de Duitse markt in België te beginnen. Die teelt en verkoop is in Canada en de VS een enorme business geworden, in Europa laten al zestien landen de verkoop via apotheken toe. Stapt België op die trein?

Twee Limburgse ondernemers van Rendocan willen de eerste legale wietplantage in het land bouwen, in het proefcentrum van Kinrooi, dat verbonden is aan de universiteit van Hasselt. Dat schrijft De Tijd.

Naast een bedrijfje van biologische pesticide en een zalmkwekerij zou er een grote cannabiskwekerij komen én een onderzoekscentrum voor medicinale cannabis. Ondernemers Joris Vanvinckenroye en Steven Peters zijn op zoek naar zo’n 20 miljoen euro om heel het project op te kunnen zetten. Eerste mikpunt is de productie van 5 ton cannabis per jaar. Die is gericht op export: de Duitse markt is zeer interessant, want daar kan medicinale cannabis al verkocht worden. 

Het nieuwe farmabedrijf wil zelf nieuwe zaden voor de medicinale cannabis ontwikkelen. Cruciaal is dus de toestemming van Maggie De Block (Open Vld), de minister van Volksgezondheid. Eens het licht daar op groen staat, kan heel de operatie van start gaan. Beide stichters schermen ondertussen met 100 nieuwe jobs, een belangrijk argument om de nieuwe business toe te laten. Het kweken van cannabis is inderdaad erg arbeidsintensief. 

Wereldwijde trend richting legalisering

In steeds meer landen is medicinale cannabis bezig met een opmars. Mensen met chronische pijn gebruiken het, kankerpatiënten zien er een wondermiddel in om bij chemo misselijkheid te bekampen. In 16 Europese landen is het gewoon bij de apotheker te koop. Tegelijk is er een golf van legalisering van medicinale en zelfs recreatieve cannabis in de VS.

Vanaf 1 januari is in California het recreatief gebruik van cannabis toegestaan, een gigantische afzetmarkt. Maar ook in staten als Nevada en Colorada is het nu compleet legaal. De teller staat ondertussen op  29 van de 50 Amerikaanse staten. Canada, waar productie al legaal was, legaliseert het recreatief gebruik vanaf juli van dit jaar. 

In België is dat draagvlak er niet  en wordt cannabis gezien als een drug. Daarom is het dus wettelijk verboden. Binnen de huidige meerderheid is niemand voorstander: N-VA wil er niet van weten, maar ook de liberalen van Open Vld en MR staan niet te springen, net als CD&V. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20