Cannabis wordt in steeds meer landen legaal. België volgt niet en dat is dom

ANALYSE : Nederland start met door de overheid gecontroleerde wietteelt. In Californië wordt cannabis vanaf 1 januari legaal en ook in Canada is het sinds kort gereglementeerd toegelaten. In de VS is ondertussen in acht staten zowel medicinale als recreatieve wiet gelegaliseerd, terwijl nog eens 22 staten het medisch gebruik van cannabis hebben gelegaliseerd. Hoe zit dat nu in Vlaanderen? wel, terwijl de hele wereld de richting van legalisering lijkt uit te gaan, staan we hier stil. En wanneer we afgaan op de reacties hier na de aankondiging van het Nederlandse initiatief, lijkt daar niet snel verandering in te zullen komen.Het hoofddoel van dit project is om de criminele wereld van de cannabis aan te pakken. Zo zal de consument een veiliger product krijgen. De regering in den Haag zegt dat het weghalen van de wietteelt uit het criminele milieu het aantal schadelijke cannabissoorten zou verlagen.

Waarom de War on Drugs maar geen succes is

De overheden in verschillende landen voeren al jaren een strijd tegen illegale drugs. Dit kost handenvol belastinggeld, zonder dat er resultaten zijn. De strijd kan blijkbaar maar niet gewonnen worden.Daarnaast blijven de rijken steeds rijker worden en zijn er nog steeds geen oplossingen voor de ‘gewone’ mens.

Aan de andere kant

Aan de andere kant blijkt de War on Drugs voor sommige sectoren ook voordelen te hebben. Zeker voor de veiligheidsdiensten en de gevangenissen zou de drugs zeker illegaal mogen blijven. Zij hebben immers meer werk dan.Ook voor politici is dit een voordeel. Partijen die zich voluit tegen legale drugs keren, kunnen daarmee hun doelpubliek aanspreken. Zij doen het dus puur voor de stemmen te kunnen ronselen.Ook het Bruto Nationaal Product en het bankenwezen profiteert van illegale drugs. Er wordt namelijk veel geld per jaar per land gespendeerd aan deze drugs. Dit zwart geld moet natuurlijk wit gewassen worden. Waardoor de banken dan langs de kassa gaan.

Waarom dan wiet legaliseren?

Waarom zou men dan het best wiet legaliseren? Wel, ten eerste levert het veel jobs op. Mensen gaan niet meer in het zwart werken en nemen dus geen risico’s meer, dit maakt de job aantrekkelijker. Daarbij brengen ze nu geld op voor de staat door belastinggeld te betalen.Voor de consument is het veiliger. De legale cannabis wordt onderworpen aan een aantal strenge voorwaarden. De gebruiker zal dus ook niet langer geconfronteerd worden met rommel die verwerkt is in de marihuana. Cannabis legaal aankopen is op de koop toe aantrekkelijker.Als wiet legaal aangeboden wordt, kan de staat er tevens BTW op heffen. Dit doen ze namelijk al voor schadelijkere producten zoals sigaretten en drank. Die verslavender zijn dan wiet.Ook voor de politie zou de legalisering van cannabis een voordeel zijn. Zij hoeven zich immers niet meer bezig te houden met het opsporen van verboden middelen, maar kunnen zich focussen op andere taken.

Referendum

Nu is gebleken dat een referendum houden bij het volk nog steeds de beste oplossing is om tot een beslissing te komen. Iedereen heeft namelijk een andere stem en kijk op het vraagstuk.Er is al eerder bewezen dat cannabis voor goede doeleinden gebruikt kan worden. Het kan mensen uit hun lijden verlossen en kan helpen tegen ADHD.Uiteindelijk draait het dus niet over de narcotische aspecten van wiet, het is puur racistisch en economisch. Wiet wordt geassocieerd met latino’s en zwarten. De rest van de wereld volgde braaf. Encannabis blijft ongereglementeerd illegaal omdat bepaalde mensen en sectorendaar financieel of electoraal belang bij hebben. Het heeft niks te maken metlinks, rechts, gezond of ongezond of wat dan ook. De dingen bij het oude laten,is trouwens geen keuze. Wie wiet gebruikt, zal dat blijven doen. Het zal alleencriminelen rijk maken en we lopen als maatschappij een pak geld en jobs mis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20