Biden nu formeel genomineerd als presidentskandidaat voor Democraten

Joe Biden heeft nu de formele nominatie als presidentskandidaat op zak. Hij kreeg die nominatie op de Democratische conventie, die hem daar op donderdag ook in zal bevestigen.

Wie presidentskandidaat wil worden, moet genomineerd worden, dat is de regel. Naar verwachting zou dat bij Biden als eerste gedaan worden door Lisa Blunt Rochester, de senator uit Delaware die hem ook aan zijn vicepresident Kamala Harris heeft geholpen.

In de lift met Biden

Maar het was het Democratische lid Jaqueline Brittany, een liftdame uit New York, die Biden ooit ontmoette tijdens een primary in New York, die de eerste formele nominatie gaf, via videocall. ‘In de korte tijd dat ik met Joe Biden gespendeerd heb, merkte ik dat hij me echt zag, dat hij echt om me gaf en dat mijn leven iets voor hem betekende’, zei Brittany.

Dat zorgde meteen ook voor de rode draad van de tweede dag van de conventie. Bidens vrouw speechte over de gevoelige kant van de voormalige vicepresident. De eerste vrouw van Joe Biden, Neila, kwam in 1972 om het leven bij een auto-ongeval. Ook zijn jongste dochter overleefde de klap niet.

Dat rouwen, of de empathie erachter, wordt wel eens de ‘superpower’ van Biden genoemd. Zijn hele campagne is er dan ook op gestoeld dat hij een president zou zijn met een gezonde dosis empathie. Critici van Biden vragen zich dan weer af of een ‘Mourner In Chief’ een goede presidentskandidaat is.

Ocasio-Cortez

De keynotespeech, normaal voorbehouden voor de toppers van de Democratische partij, werd dit jaar uitzonderlijk gehouden door 17 ’toekomstige leiders binnen de partij’. De meest opvallende kop daar was wellicht Alexandra Ocasio-Cortez, de senator uit New York. Zij kreeg een minuut om Bidens lof te zingen.

Ook Bill Clinton kwam aan het woord. Niet iedereen was daarmee akkoord, aangezien het Monica Lewinsky-schandaal in MeToo-tijden nog steeds nazindert. Maar Clinton is wel de voormalige president en kreeg dus vier minuten waarbij hij Trump aan de schandpaal nagelde.

Donderdag aanvaardt Joe Biden zijn nominatie als presidentskandidaat voor de Democratische partij. Op dinsdag 3 november neemt hij het dan op tegen Donald Trump.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20