Maandag hield de Amerikaanse president Joe Biden een virtuele ontmoeting met verschillende techbedrijven in het Witte Huis. Op de agenda stonden de forse investeringen van de Amerikanen in de halfgeleiderindustrie om de chipdroogte op te lossen die zowat elke techsector treft. Amerika’s productie van chips zou het land weer aan het roer van de wereld moeten zetten.
De topmannen en -vrouwen van maar liefst 19 bedrijven die chips produceren, waren aanwezig bij de virtuele meeting van het Witte Huis. Meest noemenswaardig: de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, de Taiwanese titaan der chips die een hallucinante 54 procent van het globale marktaandeel in handen heeft, Samsung’s chipafdeling (17 procent globale marktaandeel), Medtronic, Intel en Micron.
Ook aanwezig waren afgevaardigden van de gedupeerde sectoren zoals Google’s Alphabet, HP, AT&T Communications, HP en autoproducenten zoals Ford Motor en GM.
Biden gebruikte voor de bespreking van de Amerikaanse chipstrategie ware oorlogsjargon. ‘China en de rest van de wereld wachten niet. Daarom moeten Amerikanen zeker niet wachten. We moeten agressief investeren in halfgeleiders en batterijen. Dat is wat zij doen en dat is wat wij moeten doen’, zei Biden resoluut.
‘De infrastructuur van vandaag’
De Amerikaanse president kondigde een zogenaamde CHIPS-plan van 50 miljard dollar aan om te investeren in de chipsector. Dat is een pak meer dan het originele cijfer van 37 miljard dollar dat Biden enkele weken geleden origineel had voorgehouden.
De investering is broodnodig voor de Amerikanen. Het aandeel van de Amerikaanse productie van chips is sinds 1990 van 37 procent gedaald naar 12 procent. Gelukkig voor de Amerikanen kunnen ze rekenen op de hulp van de Taiwanezen die vroeger eerder de rol van schaduwbondgenoot vervulden vanwege hun complexe politieke relatie met China. Zeker het laatste jaar vertonen Taiwan en de Verenigde Staten zich steeds openlijker als bondgenoten, bijna volledig in verhouding met de opgevoerde militaire druk die China op de democratische eilandnatie zet.
Volgens Biden zijn chips en batterijen de infrastructuur van vandaag en speelt het produceren van de tech-ingrediënten een sleutelrol in de toekomst van de Verenigde Staten.
‘We leidden de wereld in het midden van de 20ste eeuw. We leidden de wereld tegen het einde van de vorige eeuw, en we zullen de wereld opnieuw leiden’, besloot Biden tijden de virtuele meeting.
(tb)