Beurzen weten niet goed hoe zich te gedragen in deze onzekere periode

De aandelenmarkten hebben een turbulente week achter de rug. Diepe crashes en herstelbewegingen volgden elkaar op. Beleggers lijken niet goed te weten welke richting ze uit willen.

De Bel20 heeft de laatste beursdag van de week in het rood afgesloten, maar kon dankzij een herstelbeweging op het einde alsnog boven de 4.000 punten blijven. Net zoals aan de overkant van de Atlantische Oceaan is het twijfel troef op de Europese beurzen. De start van de handelsweek had meteen de teneur gezet voor de rest van de week. De Belgische sterindex had maandag een zodanig zware pandoering gekregen dat het die handelsdag onder de 4.000 punten had afgesloten, het laagste punt sinds mei 2021.

Bel20 blijft boven 4.000 punten

Intussen noteert de Belgische sterindex opnieuw boven die symbolische grens, zij het wel zeer nipt. De Bel20 heeft de week afgesloten op 4.047 punten. Bij de start van de handelsdag noteerde de index even op 3.987 punten. Maar een herstelbeweging op de Amerikaanse beurzen heeft de Europese beurzen een laat zetje gegeven.

“De EuroStoxx 50 houdt stand boven het laagtepunt van begin deze week (4.035) en een andere steunzone rond 4.051 punten” aldus een trader uit de marktenzaal van KBC. “Een verlies van deze niveaus zou vanuit technisch oogpunt rampzalig zijn en het begin van een nieuwe verkoopgolf inluiden.”

Nasdaq op winst

De Dow Jones noteerde na het luiden van de openingsbel 0,5 procent lager. De Nasdaq stond 0,3 procent in de plus. Intussen is de winst voor de techindex verder opgelopen tot 2,1 procent. De index is daarmee goed op weg om de handelsweek alsnog in de plus af te sluiten. De Dow Jones noteert momenteel 0,6 procent in de plus.

Dat de Nasdaq goed op weg is om de week alsnog met een positieve noot af te sluiten is toch wel opmerkelijk. De techaandelen hebben het de afgelopen dagen immers zwaar te verduren gekregen. Zo reageerden beleggers niet positief op het nieuws dat een eerste Amerikaanse renteverhoging heel waarschijnlijk voor maart is. Een stijgende rente is nefast voor techaandelen. De waarde van die aandelen wordt bepaald op basis van toekomstige winsten. Een hogere rente knibbelt aan die winsten.

Vrees voor een oorlog

De beleggers moeten het rentenieuws op het eerste gezicht nog een plaats geven. Ze zullen bij de volgende rentevergadering in maart ongetwijfeld aan de lippen hangen van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Maar veel tijd om op hun lauweren te rusten is er niet. We bevinden ons nog altijd te midden van een resultatenseizoen. Enkele opvallende namen zijn er niet in geslaagd om de verwachtingen van de beleggers in te lossen. Denk bijvoorbeeld aan Netflix. Het aandeel van de streamingdienst nam een forse duik na de bekendmaking van de resultaten. Apple en Microsoft wisten hun investeerders dan wel weer te bekoren. Die twee bedrijven hebben de Nasdaq dan ook op sleeptouw genomen vandaag.

Daarenboven mogen we de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne niet vergeten. Intussen heeft Oekraïne de schuilkelders opengezet in het geval dat de Russische president Vladimir Poetin beslist om het land binnen te vallen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov zei vrijdag wel dat hij de voorkeur geeft aan dialoog en niet aan oorlog.

Reality check

Hoe dan ook staat de beleggers ongetwijfeld nog een zeer turbulente periode te wachten. Een Russische aanval is bijvoorbeeld voldoende om de aandelenmarkten lager te duwen.

Een ding staat wel vast: de recente beursdalingen waren hoe dan ook een reality check voor de beleggers. Na het topjaar 2021 leken heel wat beleggers vergeten te zijn dat koerstabellen ook rood kunnen kleuren. “We weten niet hoe diep dit nog kan snijden. Wie achter crypto, GameStop of Tesla aan is gegaan, zal zich ongerust voelen. De gekte rond een aandeel als GameStop creëerde bij jonge beleggers het gevoel dat het allemaal vanzelf zou komen”, liet Werner Wuyts, verantwoordelijk voor studie en analyse bij Dierickx Leys Private Bank, eerder deze week optekenen in een interview met De Tijd.

Pascal Paepen, professor Bank & Beurs bij de KU Leuven, vindt wel dat de daling van de afgelopen weken niet te veel mag ontrusten. “Het is vrij normaal dat er een correctie is momenteel na de zeer goede tijden op de beurs het afgelopen jaar”, zei hij in een reactie aan ABM Financial News. “Na zo’n periode zie je vaak een afkoeling, wat in principe gezond is voor de markt.”

(lb)

Meer