Bel20 krijgt pandoering en duikt onder 4.000 punten

De beurzen blijven zich in woelig vaarwater bevinden. Zorgen over renteverhogingen en de spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland duwen de aandelenmarkten kopje onder. Na de eerste handelsdag van deze week is de Belgische sterindex Bel20 onder de symbolische grens van 4.000 punten gedoken.

Het gaat niet goed met de aandelenmarkten. Beleggers maken zich onder meer zorgen over de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Vorige week zijn er namelijk beelden opgedoken van onder meer Russische militaire voertuigen die verplaatst worden naar Wit-Rusland. De Russische president Vladimir Poetin sprak toen van een militaire oefening. Hoe dan ook zorgen de oplopende spanningen aan de grens met Oekraïne ervoor dat zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten de familie van diplomaten uit Oekraïne hebben weggehaald.

Dreigende renteverhogingen

Een dreigende oorlog is nooit goed nieuws voor de beurzen. Dat kan immers vergaande gevolgen hebben voor de economie. Veel beleggers kiezen dan ook eieren voor hun geld. Ook de rentevergadering van de Federal Reserve woensdag speelt de beleggers parten. Er wordt gevreesd dat Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, sneller dan verwacht de rente zal verhogen om de inflatie binnen de perken te houden. De markt gaat momenteel uit van vier renteverhogingen in 2022.

Tot slot maken de beleggers zich zorgen over de bedrijfsresultaten. Denk bijvoorbeeld aan de forse daling van Netflix vorige week. Dat aandeel tuimelde na de bekendmaking van de kwartaalresultaten zo’n 24 procent lager. Op het moment van dit schrijven noteert het aandeel 10 procent lager.

In de Verenigde Staten moeten de belangrijkste beursindexen al enkele weken terrein prijsgeven. De Nasdaq dook vorige week voor de vierde week op rij in het rood. Die week alleen al werd een daling opgetekend van 7,6 procent. Zowel de Dow als de S&P500 hebben toen hun derde week van verliezen op rij afgesloten.

Rode beurstabellen

Tijdens de eerste handelsdag van deze week is de nervositeit op de beurzen zeker niet verdwenen. Na zo’n twee uur handelen noteert de S&P500 2,85 procent in het rood en is de Dow Jones met 2,5 procent gedaald. De Nadaq is met een daling van 4,1 procent opnieuw de grootste daler.

Ook de Europese beleggers ontsnappen niet aan de verkoopgolf. De Bel20 heeft de beursdag afgesloten met een verlies van 3,75 procent. Daarmee eindigde de Belgische sterindex op 3.993 punten, het laagste niveau sinds mei 2021. Aperam was met een daling van 8,4 procent, de grootste verliezer van de Bel20. Er was één uitzondering in de Bel20: Proximus. Het aandeel van het telecombedrijf is 1,7 procent hoger geschoten. De Eurostoxx50 heeft de bloedrode beursdag 4,1 procent lager afgesloten.

En wat denken de experts? David Kostin, hoofdstrateeg van Goldman Sachs, kijkt niet door een roze bril naar de nabije toekomst. Volgens hem zijn er te weinig katalysatoren om de beurzen op korte termijn te doen herstellen.

Michael Wilson, strateeg bij Morgan Stanley, schreef maandag dan weer in een nota dat “winter is coming” (een verwijzing naar de populaire HBO-reeks Game of Thrones). Hij sluit niet uit dat de nervositeit over de rentebesluiten van de centrale banken plaats zal moeten maken voor zorgen over een vertraagde economische groei. Volgens hem is het dan ook veel te vroeg om aandelen (bij) te kopen.

De Belgische econoom Geert Noels merkt in een reactie op Twitter op dat “we niet alle aandelen op één hoop mogen gooien. “Er zijn er die nog veel lager moeten, want gebaseerd op lucht. Andere hebben stevige cash flows en groeiden sterk”, klinkt het.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.