Voormalige ambassadeur VS: “Rusland kan een oorlog met Oekraïne op lange termijn niet winnen”

De spanningen tussen Rusland en het Westen lopen verder op. De vrees neemt toe dat Rusland Oekraïne zal binnenvallen. John Herbst, een voormalige ambassadeur voor de VS, sluit een invasie niet uit, maar hij is er wel van overtuigd dat Rusland een oorlog met Oekraïne (op lange termijn) niet kan winnen.

Het Westen maakt zich zorgen over Rusland. Vorige week zijn er opnieuw beelden opgedoken waarop is te zien hoe Rusland nog meer troepen aan het mobiliseren is. Er gingen onder meer beelden rond van treinen die militair materieel, waaronder voertuigen, vervoerden naar het grondgebied van bondgenoot Wit-Rusland. Rusland schermde met het argument dat dit werd gedaan voor een militaire oefening.

Het Westen schiet in actie

Ondertussen zijn ook verschillende westerse landen begonnen met het verplaatsen van militair materieel. In de nacht van vrijdag op zaterdag is bijvoorbeeld een Amerikaans vrachtvliegtuig met militaire goederen op het vliegveld van de Oekraïense hoofdstad Kiev geland. De Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen ook al meermaals benadrukt dat er sancties zullen volgen indien de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne aanvalt. Hij overweegt zelfs om om Amerikaanse troepen in Oost-Europa en de Baltische Staten te stationeren.

“Het is niet onredelijk om aan te nemen dat Rusland de situatie in Oekraïne zal laten escaleren, aangezien er duizenden troepen aan de grens staan”, merkt Herbst op tijdens een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC. Hij voegt er wel aan toe dat Poetin naar alle waarschijnlijkheid bang is voor de sancties die kunnen volgen.

“Als Poetin besluit dat de reactie van Biden bluf is, kunnen Russische troepen in groten getale in Oekraïne neerstrijken”, klinkt het. “Ik vermoed dat deze confrontatie op zijn minst zes of acht weken zal duren.”

Een hard optreden

Herbst zegt dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten hard moeten optreden tegen Rusland. Omdat verzoening in het verleden niet heeft gewerkt toen Moskou “bijna zonder kwalijke gevolgen” Georgië en de Krim binnenviel.

De voormalige ambassadeur is er overigens van overtuigd dat Rusland een langdurige oorlog met Oekraïne niet kan winnen. “Een grote meerderheid van de Oekraïners veracht het Kremlin voor zijn agressieve houding. Veel burgers zullen dus terugvechten. Het leger van Moskou is veel sterker, maar op lange termijn zal het voor Rusland moeilijk zijn om de steden die het in handen heeft te behouden”, luidt zijn redenering.

Volgens Herbst zal een invasie ook de geopolitieke positie van Rusland verzwakken. “Als Rusland troepen naar Oekraïne stuurt, wordt de kans dat Zweden of Finland lid worden van de NAVO een stuk groter”, klinkt het, eraan toevoegend dat de acties van Poetin de twee landen ertoe heeft aangezet om een lidmaatschap ernstig te overwegen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.