Beurscrisis niet zonder gevolgen voor allerrijksten op aarde

Het bloedbad op de beurzen blijft uiteraard ook niet zonder gevolgen voor de allerrijksten op deze aarde. 

Nadat de Dow Jones maandag nog eens 3% lager ging en ruim 70% van alle aandelen nu gemiddeld 20% lager noteren dan bij hun hoogtepunt in oktober, moeten ook mensen als Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Facebook) zware verliezen incasseren.

Het aandeel Amazon noteert nu 36% lager dan op 4 september en dat heeft stichter-hoofdaandeelhouder Bezos al 55 miljard dollar gekost of omgerekend 440 miljoen euro per dag (of 5.100 euro per seconde).

Begin augustus – op het hoogtepunt van de beurshausse – had het weekblad The Atlantic nog berekend dat Bezos exact 8,93 seconden nodig had om te verdienen wat zijn mediane werknemer op een vol jaar mee naar huis neemt. Volgens die berekeningen moest de man dagelijks 28 miljoen dollar uitgeven om niet nog rijker te worden dan hij al was. Die situatie is nu omgekeerd.

Bezos’ fortuin is even groot als het Franse budgettekort voor 2019

Toch moet men zich over Bezos geen zorgen maken. Zolang hij zijn aandelen niet verkoopt hoeft hij geen verliezen te nemen en de Amerikaan blijft volgens de Bloomberg Billionaires Index nog altijd veruit de rijkste man ter wereld met een fortuin van 112 miljard dollar. Een bedrag dat vergelijkbaar is met het budgettekort dat Frankrijk voor 2019 heeft begroot en waarmee Bezos nog steeds 12 miljard dollar meer bezit dan begin dit jaar.

Facebookbaas Mark Zuckerberg zag zijn fortuin bijna halveren

Bezos is niet het enige slachtoffer van de instortende beurzen. Er is Facebookbaas Mark Zuckerberg bijvoorbeeld, die zijn fortuin de voorbije maanden bijna zag halveren. Bezat die op 25 juli nog 86,5 miljard dollar, dan bleef daar maandag nog 49,4 miljard dollar van over. Een daling  van 43%.

De dalende beurs heeft een reeks oorzaken: er is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, de dalende groeiverwachting zowat overal ter wereld, stijgende rentevoeten die het sentiment op de beurzen hebben aangetast en de verwachting onder vele economen dat een recessie in 2020 onvermijdelijk lijkt.

Meer