Al wie aandelen bezit snakt naar het einde van het jaar 2018, waarin 7.000 miljard dollar aan beurswaarde in rook is opgegaan, waarin de opkomende economieën kreunden onder de sterke dollar en zelfs de Amerikaanse staatsobligaties in waarde daalden.
De handelsspanningen tussen de VS en China, gekoppeld aan een groeivertraging in de opkomende economieën hebben in 47 landen meer dan 10% van de waarde van de globale aandelenindex MSCI weggevaagd. Het is de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat zulk jaarverlies met twee cijfers wordt geschreven.
De beurzen
De Chinese CSI300 noteert 25% lager dan bij de start van het jaar, de BEL 20 moest ruim 20% prijsgeven, de Duitse Dax heeft 16% verloren en de Franse CAC40 12%. Kinderspel in vergelijking met de verliezen die in opkomende economieën werden genoteerd. De Turkse en Argentijnse beurzen noteren respectievelijk 45% en 50% lager dan in januari.
Olie
Voeg aan dit giftig cocktail de instorting van de olieprijzen (-40% tegenover begin oktober) toe en de stijging van de spread op Italiaans, Grieks en nu ook Frans staatspapier, die vooral de blijvende twijfel over de eurozone weerspiegelen.
Crypto’s
Dan zijn er de exact één jaar geleden nog gefêteerde cryptomunten, waarvan de waarde in 2018 werd gedecimeerd.
Forex
Het jaar werd voornamelijk gekenmerkt door de snelle stijging van de Amerikaanse rente en als gevolg daarvan de sterke dollar. Als gevolg daarvan moesten zowel de euro als het Britse pond, de Canadese en de Australische dollar verliezen van 5 à 10% incasseren. De Argentijnse peso en de Turkse lira gingen resepctievelijk 50% en 30% lager.
FANGMAN
Dan waren er de 1 jaar geleden ongenaakbaar geachte FANGMAN-aandelen, die een rollercoasterjaar kenden en waarvan de 5 belangrijkste (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) sinds hun hoogtepunt in augustus ruim 800 miljard dollar in beurswaarde moesten laten gaan, een daling van 24%. 800 miljard dollar was dan weer de totale waarde van alle cryptomunten begin dit jaar. Daar blijft vandaag minder dan 128 miljard dollar van over.
De traditionele veilige beleggingen
Zelfs de traditionele veilige beleggingen lieten het grotendeels afweten. Goud is 4% minder waard dan een jaar geleden, net als Amerikaans en Duits staatspapier, dat respectievelijk 2% en 2,3% minder waard is dan in januari.
De zeldzame winnaars: gas, cacao, palladium en tarwe
© FinViz
Waarom gebeurde dit alles?
1. Het einde van de financiële trukendoos
De door de Federal Reserve [en in mindere mate andere centrale banken] ingezette normalisering van het financieel systeem maakt een einde aan de financiële trukendoos [lees: QE], die aan de basis lag van de onhoudbare groei van de bedrijfswinsten tijdens het voorbije decennium.
2. Geld werd geleend aan wie al tot over zijn oren in de schuld zat
In hun zoektocht naar rendement schuwden investeerders de risico’s niet en bleken ze bereid geld te lenen aan bedrijven die al tot over hun oren in de schulden zitten. Sommige rekeningen blijken nu niet te kloppen.
3. De terugkoop van eigen aandelen
Maar goedkoop geld heeft nog andere gevolgen. Aandacht moet ook besteed worden aan het gedrag van topmanagers binnen de ‘corporate world’. Die hebben de kolossale winsten die ze de voorbije jaren hebben gerealiseerd en het goedkoop geld dat ze op de markten konden lenen niet gebruikt om de lonen op te trekken of om meer te gaan investeren.
Wat ze wel hebben gedaan is massaal aandelen van het eigen bedrijf terugkopen. Op die manier hebben ze grote hoeveelheden geld aan aandeelhouders kunnen uitbetalen en tegelijkertijd hebben ze de aandelenprijs van het eigen bedrijf omhoog gekatapulteerd. Omdat de meeste van deze toplui contracten hebben waarmee ze gedeeltelijk worden betaald in aandelenopties hebben ze en passant ook geprofiteerd van deze terugkopen en hun focus daarom verlegd naar de korte termijn.
Welkom in de Grand Finale van ‘extend-and-pretend’ (‘uitstellen en doen alsof’), het meeste erbarmelijke monetaire experiment in de geschiedenis.
© EPA