De val van de ‘FANGMAN’: Waarom imploderen de aandelenbeurzen net nu?

De beursbubbels – een gevolg van de jarenlang door centrale banken volgehouden nulrente, met als gevolg de tsunami van beschikbaar gratis geld –  ontploffen één na één. Maar waarom net nu?

Beursfundamentalisten zullen ook na het verlies van 950 punten op maandag en dinsdag nog een tijdje blijven debatteren of er al dan net sprake is van een beurskrach. Dat is een technische discussie. Wat wel duidelijk wordt is dat de beursbubbels – een gevolg van de jarenlang door centrale banken volgehouden nulrente, met als gevolg de tsunami van beschikbaar gratis geld –  nu één na één ontploffen.

Aandelenmarkten in ‘Bear territory’

De meeste aandelenmarkten zitten nu in wat de Amerikanen “bear territory” noemen, wat zoveel betekent als een daling van 20% in vergelijking met hun hoogste niveau. Alle bubbels moeten er aan geloven: van de opkomende economieën tot de onfeilbaar geachte ‘winner takes all’-techaandelen en de bitcoin. En die sleuren nu ook de energie- en retailsector met zich mee. 2018 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin een punt werd gezet achter een historische beurshausse.

Waarom de beurzen het net nu laten afweten zal waarschijnlijk nooit verklaard worden. Als de meeste markten nu al maanden, sommige zelfs jaren, overgewaardeerd zijn, waarom klapt de boel dan nu in elkaar?

Een aantal factoren:

– Er is de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die verschillende bedrijven nu echt pijn begint te doen.

– Er is de aangekondigde groeivertraging van de wereldeconomie die zich tot in het economic power house Amerika zal doen gevoelen.

– Maar beursspecialisten wijzen voornamelijk naar de rentepolitiek van de Amerikaanse centrale bank die in december een volgende renteverhoging zal aankondigen en dat in 2019 tot vier keer toe zou herhalen.

Wanneer de rente op spaargeld tegen 0% noteerde, werden spaarders bijna verplicht aandelen te kopen om enig rendement van hun geld te bekomen. Maar wanneer diezelfde rente boven de 3% gaat, komen een reeks (veiliger) alternatieven binnen bereik.

De val van de FANGMAN

Opmerkelijk is vooral de instorting van de ongenaakbaar geachte FANGMAN beurslieverds (Facebook, Amazon, Netflix, Google, Microsoft, Apple, Nvidia). Die verloren de sinds augustus ruim 19% van hun beurswaarde. Het waren voornamelijk die aandelen die de beurshausse de voorbije maanden recht hielden, maar ook zij moeten er nu aan geloven. De technologiebeurs NASDAQ is ondertussen alle winsten die sinds april werden geboekt opnieuw kwijtgespeeld, met aanzienlijke verliezen voor Apple, het door schandalen geplaagde Facebook en Salesforce. Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google-holding Alphabet hebben het voorbije jaar bijna 1.000 miljard dollar aan beurskapitalisatie in rook zien opgaan.

Hoeveel lager kan de bitcoin nog?

Tenslotte is er de instorting van de cryptomunt bitcoin, die exact een jaar geleden met de grens van de 20.000 dollar flirtte en sinds maandag minder dan 5.000 dollar waard is, een verlies van 75%. Ook concurrent Ethereum is er slecht aan toe met een verlies van meer dan 90%. Believers krijgen het steeds moeilijker om hun crypromunten te verdedigen.

Meer